+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Odvetnik za dedovanje

Obstaja prepričanje, da se odvetnika za dedovanje kontaktira šele ob nastopu zapuščinske obravnave, kadar stranka potrebuje nekoga, ki jo bo zastopal pred sodiščem in varoval njene interese pred drugimi dediči. To seveda ne drži. Odvetnik za dedovanje vam lahko pomaga pri vseh vprašanjih s področja dednega prava, in sicer od sestave oporoke ter njenim vpisom v evidenco oporok, sklenitve dednega dogovora do tolmačenja zakona o dedovanju ter njegovih posameznih pravnih pojmov kot npr. nujni delez.  

Po drugi strani pa vam bo odvetnik za dedovanje pomagal tudi pri težjih opravilih kot npr. zastopanje na zapuščinski obravnavi, izpodbijanju pogodbe o preužitku, uveljavljanju razdedinjenja posameznega dediča ter nasploh zastopal vaše pravice v sporih med dediči v okviru zapuščinskega postopka. V naši odvetniški pisarni stranke zastopamo na zapuščinski obravnavi prav tako pa svetujemo na sestankih.

 

Oporoka ter nujni delez

 

Oporoka je dokument, ki ga pripravi zapustnik, v njem pa opredeli svojo poslednjo voljo glede prenosa njegove zapuščine na dediče. Oporoka je formalen dokument, ki vam ga bo pomagal pripraviti odvetnik za dedno pravo. Odvetnik za dedovanje vas bo ob pripravi še posebej opozoril na morebitne omejitve ter predvsem na posledice priprave oporoke. Treba je namreč vedeti, da oporoka ni vselej najboljši način prenosa premoženja s strani zapustnika na dediče, sploh kadar se pričakuje, da bo med dediči spor. Ti namreč lahko v nekaterih primerih uveljavljajo nujni delez, ki bo vplival na dedne deleže dedičev, in sicer ne glede na morebitno drugačno voljo zapustnika.

 

Zastopanje na zapuščinski obravnavi

 

Zastopanje na zapuščinski obravnavi s strani odvetnika za dedno pravo je pogostokrat potrebno tudi v primerih, ko je zapustnik jasno in določno izjavil svojo voljo v okviru oporoke. Razlog za to je v spoštovanju določb o nujnem deležu, saj je oporoka lahko krivična do nekaterih dedičev, posledično pa so ti upravičeni do sprožitve ustreznih sporov. Poleg navedenega smejo dediči na zapuščinski obravnavi tudi izpodbijati pogodbe, ki jih je zapustnik sklepal z drugimi dediči, izpodijati samo oporoko ali celo zahtevati, da se nekatere dediče razglasi za dedno nevredne. Zaradi številnih pravnih možnosti, ki jih imajo dediči se svetuje, da se v primeru pričakovanega spora, dedič vselej obrne na ustreznega odvetnika za dedovanje, ki ga bo zastopal na zapuščinski obravnavi.

 

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy