+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Arbitraža

Arbitraža je poseben način reševanja pravnih sporov, ki predstavlja alternativo sodnemu reševanju sporov. Reševanje sodnih sporov pred sodišči je lahko včasih precej zamudno, tudi iz razloga, ker lahko stranka, ki z odločitvijo ni zadovoljna vloži pritožbo, po pravnomočni sodni odločbi pa lahko to izpodbija še naprej z izrednimi pravnimi sredstvi. V izogib dolgotrajnemu reševanju sporov se pogodbene stranke lahko vnaprej dogovorijo, da bo njihove morebitne spore reševal arbiter oz. arbitražni senat, torej oseba ali več oseb, ki jih stranke lahko določijo vnaprej.

V Sloveniji je najbolj pogosta izbira arbitraže Stalna arbitraža pri Gospodarski zbornici Slovenije s sedežem v Ljubljani. Prednost arbitraže ni le hitrost temveč v primeru mednarodnih sporov predvsem možnost, da se za rešitev spora uporabi načelo pravičnosti, s čimer se izogne primerom, ko ena stranka zmaga le zaradi konkretne in slabo poznane materialne določbe v lokalnem pravu. Dogovor o arbitraži morata pogodbeni stranki skleniti vnaprej, navadno je takšen dogovor vsebovan v sami pogodbi o glavni stvari.

Arbitražni postopek

Arbitraža oz. arbitražni postopek je še posebej popularen v tistih primerih kadar pogodbene stranke prihajajo iz držav kjer ni splošnega zaupanja v sodno vejo oblasti. V takšnih primerih je vključitev arbitražne klavzule v pogodbo oz. zaupanje sporov neodvisni arbitraži ali celo mednarodni arbitraži ključnega pomena za izvedbo posla. Vsaka pogodbena stranka si namreč želi, da bo v primeru spora le tega reševala neodvisna in zaupanja vredna institucija. Prav arbitraža ter morebitno vnaprejšnje imenovanje arbitrov pogodbenim strankam omogoči doseči ta cilj. Naša odvetniška pisarna ima izkušnje z zastopanjem strank v arbitražnih postopkih. V kolikor ste v dvomu ali je arbitraža pravi naslov za reševanje vaših pogodbenih sporov, se lahko za več informacij obrnete na nas, kjer vam bomo znali svetovati ter vas v primeru spora tudi zastopali.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy