+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Darilna pogodba za nepremičnino

Darilna pogodba za nepremičnino je za razliko od drugih vrst pogodb precej bolj kompleksna, saj obstajajo številne obveznosti od plačila davkov do njihove registracije v javnih registrih. Darilna pogodba za nepremičnino bo vsekakor morala vsebovati zemljiškoknjižno dovolilo, da bo sposobna vpisa v zemljiško knjigo. Prav tako je obvezno, da je podpis darovalca na darilna pogodba za nepremičnino overjen s strani notarja. Preden bo notar overil podpis darovalca, pa bo zahteval potrdilo o tem, da je bila darilna pogodba za nepremičnino prijavljena za odmero davka in da je bil davek plačan. Darilna pogodba nepremičnina postopek je torej precej neprijazen nepoučenim, zaradi česar se pri takšnem projektu svetuje pravno podporo. Vsaka darilna pogodba za nepremičnino je lahko za obdarjenca tudi ogromen strošek, ki si ga morda ne more privoščiti. Treba je namreč opozoriti, da darilna pogodba za nepremičnino predstavlja predmet obdavčitve za obdarjenca, zaradi česar se je potrebno predhodno pozanimati koliko ta znaša oz. ali morda obstaja možnost oprostitve plačila.

Poleg navedenega pa je potrebno biti pozoren tudi na to, da, darilna pogodba za nepremičnino za obdarjenca predstavlja tudi druge stroške v obliki vzdrževanja nepremičnine. V kolikor je bila sklenjena darilna pogodba za hišo bodo takšni stroški lahko izjemno visoki. V kolikor se k temu doda tudi davek ne nepremičnine, ki ga mora plačevati vsak lastnik, pa se lahko običajna darilna pogodba za nepremičnino izkaže tudi za stroškovno nočno moro obdarjenca. V takšnih primerih ima smisel, da se nepremičnino proda, vendar pa lahko to v določenih primerih privede do plačila dodatnih davkov. Vsekakor je priporočljivo, da se darilna pogodba za nepremičnino sklepa ob pomoči in ob posvetovanju ustreznega odvetnika za nepremičninsko pravo.

Darilna pogodba za hišo

Darilna pogodba za hišo mora tako kot vsaka druga darilna pogodba za nepremičnino vsebovati ustrezno zemljiškoknjižno dovolilo ter overitev podpisa darovalca. Vendar za razliko od drugih vrst darilnih pogodb, darilna pogodba za hišo zahteva še dodatne previdnosti, saj gre za večje vrednosti darila. Obdarjenec se mora pred tem vsekakor pozanimati glede svojih davčnih obveznosti. V kolikor se sklene darilna pogodba za nepremičnino mati sin oz. kadar gre za obdarjenca, ki predstavlja 1. dedni red, obdavčitve ni. V drugih primerih pa je lahko obdavčitev kadar se sklene darilna pogodba za hišo zelo visoka. Ta lahko namreč znaša vse do 39% od davčne osnove. Darilna pogodba za hišo lahko za obdarjenca predstavlja tudi precejšen strošek z vidika vzdrževanja hiše ter tudi plačevanja rednih davščin, ki jih država predvideva za vse lastnike zemljišč. Višina davčne obveznosti bo seveda najbolj odvisna od vrednosti nepremičnine. Darilna pogodba za parcelo bo tako v večini primerov bistveno manj obdavčena kot darilna pogodba hiša. Darilna pogodba za hišo bo za obdarjenca lahko predstavljala težavo tudi z vidika morebitnih neurejenih sosedskih mej ali različnih svtanorpavnih obremenitev. Darilna pogodba za hišo naj se torej vselej sestavlja ter preverja s strani odvetnika.

Darilna pogodba za stanovanje

Darilna pogodba za stanovanje bo tako kot darilna pogodba za hišo navadno predstavljala precejšnjo premoženjsko vrednost. Prav iz tega razloga je tudi kadar se sklepa darilna pogodba za stanovanje potrebno paziti na višino davka, ki lahko znese tudi do 39% od davčne osnove. Darilna pogodba za stanovanje bo za obdarjenca predstavljala tudi druge redne mesečne materialne stroške vzdrževanja ter npr. plačevanje strokov upravnika. Darilna pogodba za stanovanje je za obdarjenca lahko precejšen strošek in stres tudi v primerih kadar niso urejene solastninske pravice ali kadar ni vzpostavljena etažna lastnina.

Darilna pogodba nepremičnine

Darilna pogodba nepremičnine je za vsakega obdarjenca lahko precejšen stroškovni zalogaj, in sicer ne glede na to, da gre za darilno pogodbo. Vsekakor se svetuje, da se pred sklenitvijo vsake vrste darilne pogodbe za nepremičnine stranka posvetuje pri odvetniku. Po drugi strani pa je darilna pogodba nepremičnine zahtevna tudi s pravnega vidika, saj morajo biti izpolnjeni posebni pogoji, da se obdarjenec lahko kot novi lastnik vknjiži v zemljiško knjigo. Pri čemer takšna zahtevnost velja tako v primeru, ko je sklenjena darilna pogodba za hišo ali pa darilna pogodba za polovico nepremičnine. Zahtevno je torej doseči sam prepis zemljišča darilna pogodba. Prepis hiše darilne pogodba navadno zahteva še predložitev ustreznih dokazil, da Občina ne uveljavlja predkupne pravice. Enako velja, ko gre za običajen prepis parcele darilna pogodba. Darilna pogodba nepremičnine je torej postopek, ki ga bo za vas najbolje izvedel izkušen odvetnik za nepremičnine, ki vam bo tudi pomagal pri pojasnilih in svetovanju glede vaših davčnih obveznosti.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy