+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Ločitev

Ločitev oz. razveza zakonske zveze je eden najbolj stresnih dogodkov v življenju posameznika. Ko govorimo o ločitvi oz. razvezi zakonske zveze imamo kar se tiče marsikaterih posledic, ki jih navaja zakonodaja, v mislih tudi ločitev zunajzakonske skupnosti, ki je v marsičem izenačena z zakonsko zvezo. Ločitev je najlažja, kadar med zakoncema ni skupnega premoženja, predvsem pa kadar nimata skupnih mladoletnih otrok. V takšnih primerih se ločitev izvede relativno hitro. Najhitreje se jo lahko izvede v primeru, da sta zakonca soglasna, saj lahko v takšnem primeru pred sodiščem oz. pri notarju vložita predlog za sporazumno ločitev. V slednjem primeru, se izda notarski zapis, ki nadomesti sodno odločbo, zakonca pa sta razvezana praktično takoj.

V večini primerov soglasna ločitev ni možna oz. je potreben dolgotrajnejši sodni postopek. To velja predvsem v primerih, kadar imata zakonca mladoletne otroke. Tudi v kolikor med zakoncema obstaja soglasje in dogovor glede pomembnih vprašanj, ki se tičejo otrok, kot so kdo jih bo imel odslej v vzgoji in varstvu oz. skrbništvu, kako bodo potekali stiki med otroci in drugim staršem ter koliko bo znašala preživnina, sodišče takšnih dogovorov pogostokrat ne sprejme. Razlog za to je v tem, da sodišče nastopa kot garant, ki tudi v postopku ločitev skrbi za pravice in koristi otrok. V kolikor bi sodišče presodilo, da dogovor med staršema ni v korist otrok, lahko odloči po svoje, seveda ob upoštevanju strokovnega mnenja pristojnega CSD. Ločitev dveh partnerjev tako včasih še zdaleč ni enostavno vprašanje.

Locitev

V primerih kadar locitev ni sporazumna oz. ni sporazuma glede bistvenih vprašanj, ki se tičejo skupnih mladoletnih otrok, sodišče pri odločanju glede skrbništva in obsega stikov lahko presodi, da je potrebno še posebno mnenje sodnega izvedenca psihološke stroke, ki pomaga pri odločanju kakšna bi bila najboljša rešitev za mladoletne otroke. Locitev se včasih zelo zakomplicira iz preprostih finančnih razlogov. Tisti starš, ki ne bo imel skrbništva bo drugemu namreč moral plačevati ustrezno preživnino za preživljanje otrok. Včasih je prav to glavni kamen spotike in se locitev zakonske zveze precej zavleče. Temu se starši lahko v določenih primerih izognejo, in sicer tako, da ohranijo skupno skrbništvo nad mladoletnimi otroci ne glede na samo locitev. Pred sprejetjem Družinskega zakonika, je bilo skupno skrbništvo možno le v primeru soglasja obeh staršev. Sedaj temu ni več tako, in lahko sodišče, če nastopi locitev, odloči da bo skupno skrbništvo še naprej najbolje za otroka, in sicer na glede na to ali starša s tem soglašata ali ne. Praksa bo seveda pokazala kako pogosto bo prihajalo do tovrstnih primerov.

Ločitev oz. razveza zakonske zveze

Ločitev oz. razveza zakonske zveze za sabo potegne tudi druga finančna vprašanja kot je ugotavljanje morebitnega skupnega premoženja zakoncev in njegova posledična delitev. Gre za ločene sodne postopke, ki se jih navadno sproži šele ko so glavna vprašanja – ločitev in glavna vprašanja otrok že rešena s pravnomočno sodno odločbo. Ločitev oz. razveza zakonske zveze se lahko zakomplicira tudi v primeru, kadar sta oba zakonca najemnika v istem stanovanju in vsak od njiju želi ostati najemnik. V takšnh primerih se lahko sproži ločeni nepravdni postopek, in sicer kar sočasno, medtem ko poteka tudi ločitev. Ločitev se lahko zavleče tudi kadar en izmed zakoncev zahteva preživnino zase. Razveza zakonske zveze ima namreč lahko za zakonca, ki je nepreskrbljen hude finančne posledice. V kolikor bi se želeli pozanimati kako lahko ločitev zakonske zveze vpliva na vaše družinsko iin finančno stanje vas vabimo, da se oglasite v naši odvetniški pisarni. Naš odvetnik za družinsko pravo vam bo z veseljem svetoval prav tako pa vas bo zastopal v celotnem sodnem postopku, saj je ločitev eno tistih področij kjer je zastopanje s strani odvetnika zelo priporočljivo.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy