+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Delovno pravo

Naloga delovnega prava je urejanje delovnega razmerja med delodajalcem in delavcem. Delovno pravo na ta način ureja pravice in obveznosti delavca ter delodajalca. Delovno pravo ureja več pravnih aktov, in sicer vse od mednarodnih zavezujočih pogodb, Ustave Republike Slovenije, zakonskih aktov kot tudi do podzakonskih aktov ter pogodb med delodajalcem in delavcem. V vsakem delovnem razmerju je temeljni vir delovnega prava pogodba o zaposlitvi. Ta navadno določa osnovne ter bistvene pravice in obveznosti delavca ter delodajalca. Kadar pogodba o zaposlitvi česa ne ureja se uporabijo drugi pravni viri, v praksi je to predvsem Zakon o delovnih razmerjih ali ustrezna kolektivna pogodba. Svetovanje  za delovno pravo pri odvetniku vam bo zagotovo pomagalo pri ugotavljanju katere pravne vire je potrebno uporabiti v vašem primeru.

Kadar obstaja konflikt med vsebino določeno v zakonu ter vsebino določeno v pogodbi o zaposlitvi obvelja tista, ki je za delavca ugodnejša. Velja namreč, da zakon določa minimalne pravice delavcev, ki se jim niti delavec ne more odpovedati z drugačno ureditvijo v pogodbi o zaposlitvi. Po drugi strani pa delovno pravo ščiti tudi delodajalca, saj delavcu nalaga določene obveznosti, ki jih mora spoštovati. V kolikor potrebujete pravno pomoč ali pravno svetovanje s področja delovnega prava se naročite za sestanek v naši odvetniški pisarni v Ljubljani.

 

Delovno pravo svetovanje

Svetovanje s področja delovnega prava ne svetujemo zgolj delodajalcem, temveč večinoma kar delavcem. Praksa kaže, da se pravice delavcev s strani delodajalcev pogosto kršijo. Pogostokrat se spori s področja delovnega prava lahko rešijo na sporazumen način s samim delodajalcem, kar je tudi najboljši možen izid kakršnegakoli spora. V določenih primerih spor s področja delovnega prava ni možno rešiti brez pomoči sodišča. V takšnih primerih ima delavec možnost, da svoje pravice uveljavlja pred delovnim sodiščem z vložitvijo ustrezne tožbe. Spoštovanje pravic s področja delovnega prava pa je včasih možno doseči tudi na druge načine. Takšni načini so lahko vse od prijave kršitve pravic/obveznosti na delovnem inšpektoratu, do vložitve ustrezne kazenske ovadbe, npr. zaradi kršitve temeljnjih pravic delavcev. Ni pa vsak spor primeren, da se ga rešuje na te načine. Sploh pri kazenskih ovadbah je potrebno dokazati naklep delodajalca, kar se v praksi včasih izkaže za težavno. Za več informacij o tem kako rešiti vaš spor s področja delovnega prava, se oglasite na svetovanje v naši odvetniški pisarni v Ljubljani.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy