+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Predlog za izvršbo

Predlog za izvršbo je pravno dejanje upnika v obliki pisnega predloga, s katerim ta sodišču predlaga, da se opravi izvršba na dolžnikovem premoženju. Predlog za izvršbo se lahko vloži na različnih podlagah, in sicer na podlagi izvršilnega naslova ( predlog za izvršbo na podlagi izvršilnega naslova ) ali na podlagi verodostojne listine ( predlog za izvršbo na podlagi verodostojne listine ). Predlog za izvršbo na podlagi verodostojne listine se lahko vloži že če upnik razpolaga z neplačano fakturo, poslovnim izpiskom, konto kartico, itd, torej z kadar razpolaga z listino, ki ne predstavlja izvršilnega naslova. Takšen zahtevek za izvršbo sicer doseže izdajo sklepa o izvršbi, vendar v kolikor dolžnik ugovarja, se postopek ustavi in se začne običajni sodni postopek.

Predlog za izvršbo na podlagi izvršilnega naslova po drugi strani, se vlaga na podlagi izvršljive sodne odločbe, poravnave ali notarskega zapisa. Takšne vrste predlog za izvršbo ima prav tako za posledico izdajo sklepa o izvršbi, vendar pa ga dolžnik z ugovorom bistveno težje ustavi. Razlog za to je, ker se izvršilni naslov šteje za dokument o vsebini katerega izvršilno sodišče nima več pravice razsojati. Preden se vloži predlog za izvršbo se velja posvetovati z odvetnikom, saj je od tega odvisno kako hitro, če sploh, boste kot upnik poplačani. Ni namreč vsaka vloga za izvršbo ali predlog izvršbe takšno pravno dejanje, ki bo vodilo do poplačila upnikove terjatve, saj se lahko zgodi, da ima predlog za izvršbo za upnika le nepotrebne stroškovne posledice.

Predlog za izvršbo na podlagi izvršilnega naslova

Predlog za izvršbo na podlagi izvršilnega naslova se lahko vloži takoj ko upnik razpolaga s sodno odločbo ali notarskim zapisom, ki je izvršljiv. Pri sodnih odločbah je potrebno posebej zaprositi za pridobitev potrdila o pravnomočnosti in izvršljivosti. Ena zadnjih sprememb ZIZ-a tudi zahteva, da mora predlog za izvršbo na podlagi izvršilnega naslova imeti zraven tudi sam izvršilni naslov in ni dovolj zgolj sklicevanje nanj.

Izvršba na podlagi izvršilnega naslova  

Izvršba na podlagi izvršilnega naslova je za upnika torej bistveno bolj učinkovita od predloga za izvršbo na podlagi verodostojne listine, saj je dolžnik, v kolikor izvršilni naslov nima resnejših pomanjkljivosti, praktično ne more ustaviti. Izvršba na podlagi izvršilnega naslova navadno teče zelo hitro, kljub temu pa se velja posvetovati z odvetnikom za izvršbe katero dolžnikovo premoženje velja rubiti, da bo sam zahtevek za izvršbo čim bolj učinkovit.  Izvršba na podlagi izvršilnega naslova bo najhitrejša takrat, kadar se bo upnik poplačal že z rubežem denarnih sredstev na dolžnikovem TRR ali z rubežem njegove plače.  Druga izvršilna sredstva so navadno dolgotrajnejša, dražja in manj učinkovita.   

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy