+386 51 369 588 info@snoj.si
   Select Page

   Bleiweisova cesta 30

   1000 Ljubljana

   }

   Pon - pet 9.00 - 16.00

   Sobota, nedelja zaprto

   info@snoj.si

   T: +386 51 369 588

   Vloga za znižanje preživnine

   Vloga za znižanje preživnine oz. tožba za znižanje preživnine se bo vložila le v tistih primerih, kadar bo že obstajala predhodna s sodbo določena preživninska obveznost. Vloga za znižanje preživnine se bo vložila predvsem v tistih primerih, kadar se bodo bistveno povečali življenjski stroški preživninskega zavezanca ali pa se bodo bistveno  zmanjšali življenjski stroški starša, ki v imenu otroka prejema preživnino. V teoriji se vloga za znižanje preživnine lahko vloži še zaradi bistvenega zmanjšanja preživninskih potreb preživljanca (npr. otrok) vendar so takšni primeri redki. Sploh v primeru otrok je potrebno vedeti, da se stroški preživljanja in njegove potrebe z leti povečujejo, zaradi česar vloga za znižanje preživnine iz teh razlogov navadno ni uspešna.

   Znižanje preživnine

   Znižanje preživnine prav tako ne bo uspešno v kolikor je prišlo do majhnih sprememb v preživninskih zmožnostih temveč mora priti do občutnih sprememb.  Vloga za zmanjšanje preživnine bo še posebej uspešna v primerih, da preživninski zavezanec izgubi službo in ni zmožen najti druge s podobno visoko plačo. Prav tako bo dober razlog za znižanje preživnine nov otrok, ki se rodi preživninskemu zavezancu. Torej običajno pride v poštev znižanje preživnine zaradi spremenjenih okoliščin na strani zavezanca ali na strani upravičenca.

   Postopek za znižanje preživnine 

   Postopek za znižanje preživnine se začne ko je vložena tožba za znižanje preživnine. Zahtevek za znižanje preživnine bo moral vsebovati dokaze, ki potrjujejo, da je obstoječa preživnina previsoka glede na zmanjšane zmožnosti zavezanca ali glede na zmanjšane potrebe upravičenca. Postopek za znižanje preživnine je običajen pravdni postopek, ki lahko postane precej kompleksen in dolgotrajen. Prav iz tega razloga je pomembno, da vam predlog za znižanje preživnine oz. zahtevek za znižanje preživnine vloži odvetnik, ki se ukvarja z družinskim pravom. Ta vas bo tudi zastopal celoten postopek za znižanje preživnine

   Kontaktirajte nas

   Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

   Obiščite nas

   Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana

   Pokličite

   +386 51 369 588

   Pišite nam

   info@snoj.si

   © Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy