+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Evropski nalog za izvršbo

Evropski nalog za izvršbo je posebno potrdilo, ki lahko spremlja sodbo, javno listino ali sodno poravnavo.  Evropski nalog za izvršbo omogoča naštetim dokumentom, da postanejo neposredno izvršljivi v vseh državah članicah EU (razen na Danskem). Ta nadomešča poseben in precej dražji postopek razglasitve izvršljivosti v državi članici, kjer se zahteva izvršitev. Evropski nalog za izvršbo torej omogoča hitro pridobitev evropskega izvršilnega naslova, brez vključevanja tujih sodišč.

Sodba, ki jo spremlja evropski nalog za izvršbo omogoča, da se lahko npr. izvede izvršba na plačo v tujini ali izvršba na račun v tujini. Evropski nalog za izvršbo zahteva upnik pred svojim nacionalnim sodiščem. Zanimivo je, da upniku niti ni potrebno dokazovati mednarodnega elementa, torej ni potrebno dokazovati, da ima ena izmed strank običajno prebivališče v tujini.  Evropski nalog za izvršbo, ki spremlja sodbo, bo upniku omogočal, da to sodbo uveljavlja v izvršilnem postopku druge države članice

Evropska izvršba

Evropska izvršba je popularen termin s katerim se navadno opisuje evropski plačilni nalog oz. EPN. Evropska izvršba oz. EPN je tako kot evropski nalog za izvršbo dokument, ki omogoča, da določena upnikova terjatev pridobi evropski izvršilni naslov. Evropska izvršba oz. EPN torej upniku omogoča, da svojo terjatev nato uveljavlja pred sodišči drugih držav članic EU. Za razliko od evropski nalog za izvršbo se eu izvršba oz. EPN lahko pridobi tudi za terjatev, ki ne izvira is sodbe, poravnave ali javne listine. Evropska izvršba kljub navedenemu od upnika zahteva, da je podan mednarodni element, torej da ima ena od strank prebivališče v drugi državi članici in da je je upnikova terjatev zapadla. Dolžnik ima možnost ugovora v roku 30 dni od prejetja eu izvršbe. V kolikor ugovarja se evropska izvršba ustavi ali pa se nadaljuje v rednem sodnem postopku pred civilnim sodiščem. V kolikor ne ugovarja evropska izvršba oz. EPN postane neposredno izvršljiva, upnik pa ima možnost, da svojo terjatev uveljavlja v izvršilnem postopku druge države članice EU.

Mednarodna izvršba

Treba je opozoriti, da noben od postopkov kot sta evropska izvršba ali evropski nalog za izvršbo ne omogočata, da bi upnik kar neposredno sprožil mednarodno izvršbo ter posegel po premoženju dolžnika. V vseh postopkih gre zgolj za pridobitev izvršilnega naslova, ki šele omogoča, da se postopek izvršbe nato sproži pred tujim sodiščem druge države članice EU. Izvršba na transakcijski račun v tujini kot npr. izvršba na račun v Avstriji bo torej možna šele, ko bo upnik sprožil izvršilni postopek pred nacionalnim sodiščem tuje države – članice EU. Izvršba račun v tujini bo torej možna šele, ko bo upnik že imel EPN ali evropski nalog za izvršbo in jih bo uveljavljal v novem nacionalnem postopku tuje države članice EU. Tako evropska izvršba oz. EPN ter evropski nalog za izvršbo sta mednarodna izvršba zgolj v smislu pridobitve potrdila o neposredni izvršljivosti, ki se lahko nato uporabi pred sodišči vseh članic EU.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy