+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Civilna tožba odškodnina

Civilna tožba odškodnina je dokument s katerim boste od povzročitelja škode oz. njegove zavarovalnice v sodnem postopku zahtevali izplačilo odškodnine. Takšen dokument bo znal najbolje pripraviti vaš odvetnik za odškodnine. Takšni obliki zahteve za uveljavljanje odškodnine sledi sodni postopek v katerem boste s pomočjo odvetnika dokazovali nastanek škode, njeno višino ter seveda krivdo povzročitelja. Preden se vlaga civilna tožba odškodnina, vam bo vaš odvetnik vsekakor svetoval, da vaš spor poskusite rešiti izvensodno. V takšnih primerih govorimo o vložitvi zahtevka za izplačilo odškodnine v obliki opomina pred tožbo. Izplačilo odškodnine se pogostokrat da doseči brez sodnega postopka in posredovanja sodišča, saj se povzročitelj škode zaveda, da bo uveljavljanje civilne tožbe odškodnine pred sodiščem v primeru njegove izgube zanj imelo dodatne stroškovne posledice.

Vsako dejanje, ki ga stori odvetnik pred sodiščem za izplačilo odškodnine je povezano z odvetniškimi stroški, ki jih je stranka, ki v pravdi izgubi dolžna povrniti nasprotni stranki. Večji kot je zahtevek za izplačilo odškodnine, večji je strošek odvetnika. Poleg odvetniških stroškov bo povzročitelj škode dolžan povrniti tudi druge sodne stroške, ki bodo nastali tekom sodnega postopka, in sicer predvsem stroške morebitnih sodnih izvedencev kot tudi samo sodno takso, ki jo je oškodovanec moral plačati ob vložitvi civilne tožbe odškodnine.

Izplačilo odškodnine

Smisel tega, da vas pri vaši zahtevi za uveljavljanje odškodnine v sodnem postopku zastopa odvetnik za odškodnine ni le v tem, da boste bistveno pripomogli k možnosti vaše zmage ter višini dobljene odškodnine temveč tudi v tem, da vas bo prišlo ceneje ali celo zastonj v primeru vaše zmage pred sodiščem. Odvetnik bo po koncu sodnega postopka, ki ga je začel z vložitvijo civilne tožbe odškodnine priglasil svoje odvetniške ter druge sodne stroške, ki jih bo sodišče pri izdaji sodbe upoštevalo. Na podlagi pravnomočne sodbe boste kot oškodovanec, ki je zmagal v sodnem postopku imeli pravico od povzročitelja škode zahtevati ne le izplačilo odškodnine temveč tudi povračilo vseh sodnih in odvetniški stroškov skladno z odvetniško tarifo. Prav iz tega razloga malokdo ve, da je uveljavljanje in izplačilo odškodnine pred sodiščem z odvetnikom za odškodnino v določenih primerih lahko povsem zastonj, saj vam bodo vsi stroški naknadno povrnjeni.

Odškodninski zahtevek

Za sestavo dobrega odškodninskega zahtevka je nujno sodelovanje z odvetnikom za odškodninsko pravo. Marsikdaj se namreč zgodi, da se oseba samostojno dogovori s povzročiteljem škode oz. njegovo zavarovalnico kar ima za posledico, da dobi bistveno manjšo odškodnino kot bi jo s pomočjo odvetnika. V nekaterih primerih oškodovanec čaka predolgo in odškodninski zahtevek vloži šele, ko je njegova terjatev zastarala. Ne gre namreč pozabiti, da je zastaralni rok za odškodninski zahtevek 3 leta odkar je oškodovanec izvedel za nastanek škode ter 5 let od nastanka škodnega dogodka. Zastaralni rok za odškodninski zahtevek se v nekaterih primerih lahko podaljša, to še posebej velja v tistih primerih, ko pri oškodovancu še ni znan obseg celotne škode, ker je npr. še na zdravljenju ali na preiskavah.  

Zahteva za uveljavljanje odškodnine

V naši odvetniški pisarni pomagamo pri različnih zahtevah za uveljavljanje odškodnine ter pri različnih izplačilih odškodnine. Najbolj pogosti primeri so izplačilo odškodnine v prometnih nesrečah, zdravniških napakah, kot oškodovanci v kazenskih zadevah, žrtvah kaznivih dejanj. Pogosto pa je tudi izplačilo odškodnine delavcu v delovnih nezgodah. Civilna tožba odškodnina oz. zahteva za uveljavljanje odškodnine je torej nekaj kar vsekakor zaupajte izkušenemu odvetniku za odškodnine. V kolikor bi se želeli pogovoriti o civilni tožbi odškodnini ste vabljeni v našo odvetniško pisarno.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy