+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Stečaj zapuščine

Stečaj zapuščine predlaga upnik in sicer predvsem v tistih primerih, kadar je terjatev več kot je dediščine. Smisel, da se izvede stečaj zapuščine, je predvsem v tem, da se vsi upniki poplačajo v enakih deležih. V kolikor se stečaj zapuščine ne izvede namreč obstaja nevarnost, da se poplača le tisti upnik, ki prvi z izvršbo poseže po zapuščini. Položaj dediča je v takšnih primerih enak kot če bi se odpovedal dediščini. 

V kolikor tega ne stori, v stečajno maso spadajo tudi  terjatve do dediča, in sicer  do višine podedovanega premoženja oz. do višine zapuščine. Kadar se izvede stečaj zapuščine bo moral dedič podedovano premoženje vrniti / izplačati v stečajno maso in ne posameznemu upniku. Stečaj zapuščine lahko sproži vsak upnik, ki izkaže terjatev do pokojnega zapustnika.

Postopek stečaja zapuščine

Postopek stečaja zapuščine se lahko izvede po vsaki umrli fizični osebi (zapustniku). Za postopek stečaja zapuščine je pristojno sodišče v RS pod pogojem, da je imel zapustnik v RS ob smrti stalno ali začasno prebivališče ali če se njegovo premoženje, ki spada v zapuščino nahaja v RS. Postopek stečaja zapuščine se vodi z namenom, da se vsi upniki  zapustnika (tisti z navadnimi terjatvami) poplačajo hkrati in v enakih deležih.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy