+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Sporazumna ločitev

Sporazumna ločitev je vsekakor najbolj zaželjen način ločitve, ki si jo zakonca lahko zamislita, žal pa kadar se izvaja sporazumna ločitev postopek ni vedno tak kakor bi si ga zakonca želela. Razlog za to so skupni otroci, ki sta jih zakonca dolžna preživljati. Sodišče je namreč po uradni dolžnosti dolžno skrbeti za koristi in interese otrok, in sicer ne glede na to, kako se bosta starša dogovorila. V praksi to pomeni, da bo sodišče preverjalo ali je dogovor glede skupnih otrok, ki mora zajemati odgovore na vsa bistvena vprašanja (kdo bo izvajal skrb in varstvo otrok, kako bodo potekali stiki, kakšna bo preživnina za otroke) sklenjen v korist otrok. V kolikor ni, sodišče takšen dogovor zavrne, prav tako pa lahko v sodni postopek privabi izvedenca psihološke stroke, ki poda svojo strokovno oceno. V praksi ima sporazumna ločitev staršev pogostokrat določeno prenizko preživnino za otroke, ki je sodišče noče sprejeti.

Sporazumna ločitev v sebi vsebuje tveganje, in sicer predvsem v premoženjskem delu, ko gre za urejanje premoženjskih razmerij. Tako v sodnem kot tudi v notarskem postopku se od predlagateljev pričakuje da sporazumna ločitev že vsebuje dogovor o vseh premoženjskopravnih vprašanjih. Pri takšnih dogovorih je potrebno paziti, da so dobro premišljeni saj se jih po tem, ko so že enkrat sklenjeni, ne da več spreminjati. Sporazumna ločitev naj vsekakor ne bo prehitro opravljena, to velja še posebej za tiste primere, ko je zakonska zveza trajala dlje časa in se je skupno premoženje skoraj zagotovo ustvarilo. Preden se odločite ali je sporazumna ločitev za vas dobra odločitev, se vsekakor priporoča, da se o tem natančno pogovorite z odvetnikom za družinsko pravo.

Vloga za sporazumno ločitev

Vloga za sporazumno ločitev mora poleg dogovora o ureditvi razmerij glede skupnih mladoletnih otrok, zajemati tudi sporazum o delitvi skupnega premoženja, ki mora biti v notarskem zapisu, prav tako pa dogovor o tem kateri od zakoncev ostane ali postane najemnik stanovanja ter dogovor o preživljanju zakonca, ki nima sredstev za življenje in brez svoje krivde ni zaposlen. Sporazumna ločitev je možna tudi preko notarja, vendar le pod pogojem, da zakonca nimata skupnih otrok in da se izvede sporazumna ločitev in delitev premoženja hkrati. Sporazumna ločitev je v takšnih primerih najhitrejša, saj do razveze zakonske zveze pride z dnem podpisa notarskega zapisa. Vloga za sporazumno ločitev samo po sebi ni pretirano kompleksno pravno dejanje, vendar pa to še zdaleč ne pomeni, da bo sodni postopek po njeni vložitvi hiter in preprost. V naši odvetniški pisarni sestavljamo vloge za sporazumno ločitev prav tako pa stranke zastopamo v celotnem sodnem postopku in si prizadevamo, da je sporazumna ločitev čim hitrejša in za stranko čim manj boleča tudi s finančnega vidika.

Koliko časa traja sporazumna ločitev

Koliko časa traja sporazumna ločitev je torej v prvi vrsti odvisno od tega ali je zanjo potreben sodni postopek ali zgolj notarski postopek. V kolikor se izvaja preko notarja je ločitev lahko opravljena praktično takoj. Kadar pa se izvaja preko sodišča je vprašanje koliko časa traja sporazumna ločitev odvisna predvsem od tega ali imata skupne mladoletne otroke ter ali imata kaj skupnega premoženja.

 

Sporazumna ločitev postopek

Sporazumna ločitev postopek se na prvi pogled morda zdi dokaj nezahtevno opravilo, vendar pa se v praksi rado zakomplicira zaradi česar se splača pogovoriti z odvetnikom za družinsko pravo še preden se vloži vloga za sporazumno ločitev. Sporazumna ločitev postopek se predvsem razlikuje glede na to ali gre za notarski ali sodni postopek. Sporazumna ločitev postopek bo bistveno hitrejši kadar bo izveden preko notarja, ne bo pa nujno cenejši, prav tako je treba biti izredno previden, saj so s tem povezana tudi pomembna finančna vprašanja, ki jih po sklenitvi sporazuma ne moreš več spreminjati.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy