+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Dedovanje po možu

Dedovanje po možu je možno tako v prvemu kot drugemu dednemu redu. To pomeni, da so do dedovanja po možu v prvem dednem redu upravičeni le njegova žena ter njegovi oz. skupni otroci. Tako žena kot tudi otroci bodo v primeru dedovanja po možu dedovali v enakih delih. V kolikor mož ni imel otrok, bo njegova žena dedovala skupaj z njegovimi starši v drugem dednem redu, in sicer tako, da bo ona dobila eno polovico zapuščine drugo polovico pa si bodo delili njegovi starši.

Dedovanje po možu ima še nekatere druge specifike, saj je zakonec tudi nujni dedič, kar pomeni, da ga zapustnik s sklenitvijo oporoke ne more v celoti spregledati. Dedovanje po možu se bo torej izvedlo tudi v tistih primerih, ko je mož celotno premoženje zapustil svojim otrokom ali drugim osebam na podlagi oporoke. Naloga žene je, da v tem primeru uveljavlja nujni delež v zapuščinskem postopku, ki znaša polovico tistega deleža, ki bi ji šel v primeru zakonitega dedovanja.

Delitev skupnega premoženja

Pri dedovanju po možu je prav tako potrebno biti pozoren na morebiten obstoj skupnega premoženja moža in žene, ki ne sme biti predmet zapuščine oz. pripada le zakoncu. V praksi gre lahko za precej zapletena vprašanja, zaradi česar je priporočljivo, da se v primeru dedovanja po možu in obstoju drugih dedičev prej posvetujete z odvetnikom, ki vam bo znal svetovati kaj storiti, da dedujete oz. pridobite to kar vam dejansko pripada. Niso namreč redki primeri, ko se postopki dedovanja prepletajo tudi z drugimi postopki kot npr. ugotavljanje skupnega premoženja, delitev skupnega premoženja, itd.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy