+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Ločitev postopek

Ali bo imela ločitev postopek, ki bo dolgotrajen ter zahteven je odvisno predvsem od tega v kakšnih odnosih sta zakonca pred ločitvijo, in sicer ne le osebnih temveč tudi finančnih, prav tako pa je odvisno od tega s kakšnim skupnim premoženjem razpolagata ter ali imata skupne otroke katere sta dolžna preživljati. Ločitev postopek bo torej najbolj zahteven v primeru, da sta zakonca globoko skregana, imata več skupnih mladoletnih otrok, je en zakoncec finančno odvisen od drugega, po vrhu pa imata še veliko skupnega premoženja.

Ločitev postopek se navadno začne z vložitvijo ustrezne tožbe pred sodiščem, kjer eden izmed zakoncev zatrjuje, da je zakonska zveza nevzdržna, da je ločitev postopek nujen in da posledično želi razvezo zakonske zveze. Možna je tudi sporazumna ločitev postopek pa je podoben kot če bi bila vložena tožba, saj je prav tako potrebno vložiti predlog za sporazumno razvezo pred pristojnim sodiščem, ki mu je dodatno potrebno priložiti še nekaj drugih dokazil.

Hitra ločitev

Hitra ločitev v takšnih primerih ni  zagotovljena, saj gre kljub vsemu za sodni postopek, ki sam po sebi ni hiter. Hitra ločitev je možna predvsem v kolikor bi zakonca brez otrok, ki sta jih dolžna preživljati, ločitev izvedla preko notarja. Takšna možnost ni vedno mogoča, je pa smiselna v lažjih primerih ločitve. Ločitev postopek se v primeru skupnih otrok lahko zavleče, saj je sodišče po uradni dolžnosti dolžno ves čas paziti na interese in koristi otrok. V praksi to pomeni, da bo ločitev postopek pogosto zajemal tudi podajanje izvedenskega mnenja s strani izvedenca psihološke stroke, ki se bo moral opredeliti do tega kateri starš je primernejši za zaupanje v skrb in varstvo ter kako pogosto in na kakšen način naj potekajo stiki z otroci in z drugim staršem. Hitra ločitev v takšnih primerih ni možna, še posebej iz razloga, ker se starša z željo po dokazovanju kdo je primernejši za vzgojo in varstvo otrok lahko zatekata k mnogim dokaznim predlogom, ki jih sodišče nato tudi obravnava.

Postopek za ločitev

Potrebno je opozoriti, da je postopek za ločitev ločen od ugotavljanja skupnega premoženja zakoncev ter njegove delitve. Postopek za ločitev poteka ločeno in neodvisno, obstaja pa običaj, da se skupna premoženjska vprašanja zakoncev urejajo šele po tem, ko je bil postopek za ločitev že končan. V kolikor bi se želeli pozanimati ali bo vaš postopek za ločitev dolgotrajen in zahteven oz. kaj sploh lahko pričakujete in ali je hitra ločitev v vašem primeru možna, vas vabimo, da se oglasite na posvet v naši odvetniški pisarni, kjer se boste pogovorili z odvetnikom za družinsko pravo.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy