+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Tožba zaradi nedopustnosti izvršbe

Tožba zaradi nedopustnosti izvršbe je eno izmed pravnih sredstev, ki jih lahko uporabi dolžnik. Pogoj, da se lahko vloži tožba zaradi nedopustnosti izvršbe je predvsem ta, da je dolžnik predhodno vložil ugovor zoper sklep o izvršbi, o ugovoru pa je že bilo pravnomočno odločeno. Tožba zaradi nedopustnosti izvršbe se lahko vloži le v zakonsko določenem roku, in sicer v tridesetih dneh od pravnomočnosti sklepa o izvršbi.

Zakon še določa, da se sme tožba zaradi nedopustnosti izvršbe vložiti le če gre za dejstva, ki so bila v ugovornem postopku med strankama sporna in ki se nanašajo na samo terjatev. Tožba na ugotovitev nedopustnosti izvršbe torej ne bo dovoljena , če se bodo razlogi nanašali na sam izvršilni naslov. V kolikor bi se radi posvetovali o možnostih vložitve tožba za ugotovitev nedopustnosti izvršbe, ste vabljeni, da se oglasite v naši pisarni, kjer vam bo svetoval odvetnik za izvršbe.

Tožba na nedopustnost izvršbe

Tožba na nedopustnost izvršbe se bo torej lahko vložila le v zakonsko določenih primerih. Tu gre predvsem za primere, če odločba, na podlagi katere je bil izdan sklep o izvršbi še ni izvršljiva ali če še ni potekel rok za izpolnitev terjatve. Tožba na nedopustnost izvršbe se tudi dovoli, če je izvršba dovoljena na stvari, ki bi morale biti izvzete iz izvršbe ali če je izvršba že zastarala oz. je zastarala sama terjatev o kateri je bilo odločeno v sklepu o izvršbi, itd. Tožba na nedopustnost izvršbe je torej ločeno izredno pravno sredstvo, ki pa je dovoljeno le v omejenih primerih. Tožba za ugotovitev nedopustnosti izvršbe v večini primerov sploh ne bo prišla v poštev, saj zanjo ne bodo izpolnjene procesne predpostavke. Prav iz tega razloga, se tožba na nedopustnost izvršbe vlaga le s pomočjo odvetnika za izvršbe.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy