+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Ustavitev izvršbe

Ustavitev izvršbe lahko nastopi po uradni dolžnosti. Zakon navaja, da ustavitev postopka izvršbe nastopi avtomatično, če je izvršilni naslov pravnomočno odpravljen, razveljavljen, spremenjen ali izrečen za neveljavnega. Ustavitev izvršbe nastopi po uradni dolžnosti tudi v primeru, če je razveljavljeno potrdilo o izvršljivosti.  Ustavitev izvršbe bo v določenih primerih npr. nastopila še v primeru neuspešnega rubeža premičnin ali neuspešne prodaje na sodni dražbi, itd. Kljub navedenemu pa bo najpogostejši vzrok za ustavitev izvršbe ustavitev izvršbe zaradi poplačila s strani dolžnika.

Treba je še opozoriti, da ustavitev izvršbe ne pomeni vedno tudi konca postopka, saj ustavitev izvršbe ne pomeni vedno, da je terjatev prenehala. Ustavitev izvršbe pogostokrat nastopi zaradi povsem formalnih procesnih razlogov, ki nimajo nobene veze z dejanskim upniško dolžniškim razmerjem. V kolikor potrebujete pomoč in niste prepričani kdaj pride ustavitev izvršbe v poštev ali bi želeli najti način, da se izvršba ustavi, ste vabljeni da se oglasite v naši odvetniški pisarni kjer se boste lahko posvetovali z našim odvetnikom za izvršilno pravo.

Ustavitev izvršbe zaradi poplačila

Ustavitev izvršbe zaradi poplačila navadno nastopi v tistih primerih, ko upnik vloži umik izvršbe. Dolžnik težko sam doseže ustavitev izvršbe zaradi poplačila, saj bo sodišče o poplačilu vedno povprašalo tudi upnika, ki lahko zatrjuje in dokazuje nasprotno. Seveda bi tudi kljub upnikovi nevložitvi umika izvršbe na neki točki prišlo do ustavitev izvršbe zaradi poplačila, vendar pa bi se postopek lahko močno zavlekel, sploh če bi upnik temu nasprotoval. Ustavitev izvršbe se najlažje doseže takrat kadar je to volja upnika. V primerih kadar poteka izvršba se je najlažje dogovoriti z upnikom, da on sam poskrbi za ustavitev izvršbe zaradi poplačila. Upniki so pogostokrat dovzetni za različne dogovore, sploh v primerih, ko vidijo, da je dogovor z dolžnikom zanje boljši kot sama izvršba. v takšnih primerih vam lahko zelo pomaga odvetnik za izvršilno pravo.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy