+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Izvršba preživnine

Izvršba preživnine se začne, ko je vložen predlog za izvršbo preživnine. Izvršba preživnine ima predpostavko, in sicer mora upnik razpolagati s pravnomočno in izvršljivo sodno odločbo na podlagi katere mu je dolžnik dolžan plačevati preživnino. Izvršba preživnine se bo seveda sprožila le v tistih primerih, ko dolžnik ne bo poravnal s sodno odločbo odmerjeno obveznost. Izvršba preživnine ima v razliko od drugih vrst izvršbe dve posebnosti.

Prva je ta, da lahko izvršba preživnine na plačo poseže na večji del premoženja dolžnika, in sicer do dveh tretjin njegovih prejemkov, tako da mu ostane najmanj znesek v višini 50 % minimalne plače (in ne 76 % kot pri ostalih). Druga posebnost pa je, da se lahko izvršba preživnine lahko predlaga tudi za naprej, torej za občasne znesek, ki bodo zapadli v prihodnosti. Izvršba preživnine se lahko v takšnih primerih nanaša na izterjavo občasnih dajatev, ki bodo zapadle v obdobju dveh let od dneva ko je vložen predlog za izvršbo preživnine.

Predlog za izvršbo preživnine

Predlog za izvršbo preživnine se vloži šele ko upnik razpolaga z ustrezno pravnomočno in izvršljivo sodno odločbo. Predlog za izvršbo preživnine se lahko nanaša na vsa izvršilna sredtsva kot. npr. rubež premičnin, plače, TRR, nepremičnin, itd. Kadar predlog za izvršbo preživnine ni uspešen iz razlogov, ker dolžnik nima premoženja, ima upnik v določenih primerih, ko gre za preživnino za otroka pravico uveljavljati nadomestilo preživnine pri preživninskem skladu. Predlog za izvršbo preživnine in njegova vložitev pred sodiščem je kljub temu predpostavka za kakršnokoli uveljavljanje nadomestila preživnine.

Preživnina izvršba

Izvršba za preživnino bo najbolj uspešna takrat, ko bo predlog za izvršbo za izterjavo preživninske terjatve vložil usposobljen odvetnik. Odvetnik za izvršbe bo namreč poskrbel, da bo izvršba na preživnino učinkovita. Preživnina izvršba se namreč lahko nanaša na marsikatero premoženje dolžnika, vendar pa je bolje izbrati tisto premoženje, ki je likvidnejše, in sicer zaradi hitrejšega poplačila terjatve. V kolikor bo izvršba zaradi neplačevanja preživnine neuspešna vam bo odvetnik morda svetoval tudi vložitev morebitne kazenske ovadbe. Takšna ovadba bo seveda uspešna le v tistih primerih, kadar bo izvršba preživnina neuspešna zaradi skrivanja premoženja dolžnika oz. namenskega neplačevanja preživnine.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy