+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Izvršba na premičnine

Izvršba na premičnine poteka tako, da sodišče na predlog upnika poskrbi za rubež premičnin, ki so v posesti dolžnika, jih oceni, nato proda in iz zneska pridobljenega iz prodaje na sodni dražbi poplača upnika. Vsa opisana dejanja v imenu sodišča opravlja sodni izvršitelj. Izvršba na premičnine v praksi zajema predvsem izvršbo na osebnih vozilih dolžnika ter na predmetih pri dolžniku doma – izvršba na domu. Izvršba na premičnine je lahko za upnika včasih nepotreben korak, saj obstajajo tudi druga izvršilna sredstva, kjer je možnost poplačila bistveno višja.

Potrebno je opozoriti, da je upnik dolžan sproti plačevati vsa izvršilna dejanja sodnega izvršitelja, kar pomeni, da je izvršba na premičnine, v kolikor ni uspešna, lahko za upnika tudi nepotreben strošek. Vse stroške, ki jih plačuje upnik, je dolžnik dolžan tudi povrniti, žal pa v praksi nastopi problem, kadar dolžnik nima rubljivega premoženja. Prav iz tega razloga naj upnik dobro premisli ter se posvetuje z odvetnikom za izvršbe, preden se odloči, da se izvede izvršba na premičnine na domu, itd.

Izvršba na domu

Izvršba na domu je dokaj pogosto uporabljena oblika izvršbe na premičnine. V imenu sodišča in za upnika jo opravlja sodni izvršitelj. Zakon pa sicer izrecno navaja kakšna je omejitev izvršbe. Tako določa kaj je izvzeto iz izvršbe, to so npr. predmeti za osebno rabo, za gospodinjstvo potrebne stvari, hrana in kurjava za šest mesecev in gotovina dolžnika do določene višine. Omejitev izvršbe je določena tudi za predmete, ki so nujno potrebni za dolžnikovo opravljanje dejavnosti, invalidski pripomočki, itd. V kolikor vas zanima kaj je izvzeto iz izvršbe oz. vas skrbi izvršba na domu nas kontaktirajte za dodatna pojasnila.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy