+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Osebni stečaj odpust obveznosti

Osebni stečaj odpust obveznosti je ločen postopek, ki se izvaja v okviru postopek osebnega stečaja in z njim ni nujno povezan. Osebni stečaj odpust obveznosti se sproži na podlagi predloga dolžnika, ki ga lahko vloži vse do konca postopek osebnega stečaja. Predlog za osebni stečaj in odpust obveznosti se torej ne vlaga nujno sočasno. Osebni stečaj odpust obveznosti v določenih primerih ne bo dovoljen. Takšni primeri so npr. če je dolžnik vpisan v kazenski evidenci zaradi kaznivega dejanja proti premoženju ali gospodarstvu. Osebni stečaj odpust obveznosti prav tako ne bo dovoljen, če je dolžnik v zadnjih treh letih pred uvedbo postopka, davčnemu organu dal nepopolne podatke za odmero davka, ali če še ni minilo deset let od zadnjega odpusta obveznosti. 

Osebni stečaj odpust obveznosti tudi ne bo dovoljen, če je dolžnik v zadnjih treh letih pred uvedbo postopka prevzemal obveznosti, ki so nesorazmerne z njegovim premoženjskim stanjem ali je s svojim premoženjem razpolagal neodplačno. Odpust obveznosti osebni stečaj seveda tudi ne bo dovoljen, če je dolžnik zmožen odplačati svoje obveznosti. Osebni stecaj odpust obveznosti učinkuje le na terjatve upnikov do dolžnika, ki so nastale do začetka postopka osebnega stečaja.

Osebni stečaj preizkusna doba

Osebni stečaj preizkusna doba se določi v sklepu o začetku postopka odpusta obveznosti, njeno trajanje pa je odvisno od navedb in dokazil dolžnika. Osebni stečaj preizkusna doba ne sme biti krajše od dveh let in ne daljše od petih let od izdaje omenjenega sklepa. Kako dolg bo osebni stečaj preizkusna doba bo navadno odvisno od starosti dolžnika, njegovih družinskih razmer, zdravstvenega stanja in vsa ostala osebna stanja ter razlogov za dolžnikovo insolventnost. Dolžnik ima v času ko poteka preizkusno obdobje osebni stečaj številne obveznosti. Med drugim mora v primeru, da je brezposeln iskati zaposlitev ter upravitelja o obveščati ne le o tem temveč tudi o svojem premoženjskem stanju, itd. Ko preizkusna doba osebni stečaj poteče, sodišče izda sklep o odpustu obveznosti in če so opravljene vse aktivnosti stečajnega postopka sodišče izda še sklep o končanju stečaja.

Osebni stečaj odpis dolgov

Osebni stečaj odpis dolgov bo torej možen šele po preteku preizkusne dobe ter pod pogojem, da ni bilo nobenih razlogov zaradi katerih bi bil odpust obveznosti nedovoljen. Potrebno je opozoriti, da ima tako stečajni upravitelj kot tudi upniki tekom preizkusne dobe možnost vložiti ugovor proti odpustu obveznosti osebni stečaj. Do tega bo prišlo predvsem v primerih kadar stečajni dolžnik tekom preizkusne dobe ne bo izpolnjeval naloženih mu obveznosti. V kolikor je takšen ugovor uspešen osebni stečaj odpis obveznosti seveda ne bo uspešen.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy