+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Nezakonita odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga

Kadar se delavcu vroči nezakonita odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ima pravico, da pred sodiščem v roku 30 dni od vročitve zahteva sodno varstvo pred pristojnim delovnim sodiščem. Nezakonita odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov lahko nastane hitro, saj je dovolj, da je delodajalec pri podaji odpovedi storil kakšno procesno napako ali ni uporabil pravega odpovednega razloga ali pa je preprosto spregledal določbe o varovanih kategorijah delavcev.

Odškodnina za nezakonito odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnih razlogov z zakonom – ZDR-1 ni posebej predvidena, vendar pa lahko vsakdo že po splošnih pravilih o odškodninski odgovornosti, od drugega zahteva povračilo škode, v kolikor je zaradi nezakonitega ravnanja te osebe utrpel škodo. To velja tako v primeru, da je nezakonita odpoved pogodbe o zaposlitvi dana s strani delavca ali pa s strani delodajalca. Nezakonita odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga je vsekakor nekaj na kar vas bo opozoril odvetnik. Prav iz tega razloga vam svetujemo, da se po prejetju kakršnekoli odpovedi pogodbe o zaposlitvi oglasite na sestanku pri odvetniku, kjer se boste o njej ter o vaših možnostih tudi pogovorili.

Odškodnina za nezakonito odpoved pogodbe o zaposlitvi

S strani delavca bo odškodnina za nezakonito odpoved pogodbe o zaposlitvi prišla v poštev praktično le v primeru, da delavec poda nezakonito izredno odpoved. V takšnih primerih se namreč lahko zgodi, da delodajalcu v obdobju, ko delavec ne spoštuje odpovednega roka, nastaja škoda, saj trpi delovni proces. S strani delodajalca pa bo odškodnina za nezakonito odpoved pogodbe o zaposlitvi prišla v poštev v praktično vseh primerih, v kolikor bo delavec pred sodiščem uspel dokazati, da mu je nezakonita odpoved pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali kakšnega drugega razloga povzročila premoženjsko ali nepremoženjsko škodo. Prav tako je potrebno opozoriti, da nekatere kolektivne pogodbe izrecno predvidevajo, da se s strani delodajalca izplača fiksna odškodnina za nezakonito odpoved pogodbe o zaposlitvi. V kolikor imate delovnopravna vprašanja in vas zanima ali je bila v vašem primeru nezakonita odpoved pogodbe o zaposlitvi in ali ste upravičeni do odškodnine predlagamo, da nas obiščete v naši odvetniški pisarni kjer se boste pogovorili z odvetnikom za delovno pravo.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy