+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Izpodbijanje darilne pogodbe

Izpodbijanje darilne pogodbe ima lahko mnogo oblik in razlogov. Izpodbijanje darilne pogodbe bo prišlo v poštev v primeru, da so podani razlogi za preklic kot so huda nehvaležnost, stiska darovalca, itd. V takšnih primerih si bo darovalec prizadeval doseči razveljavitev ali preklic darilne pogodbe z vložitvijo ustrezne tožbe. Iztožljivost darilne pogodbe v takšnih primerih bo v veliki meri odvisna od argumentov ter dokazov darovalca, ki morajo biti resni in utemeljeni.  Izpodbijanje darilne pogodbe bo lahko prišlo v poštev tudi v primerih, ko je darovalec dolžnik in se zaveda, da s takšnim dejanjem lahko škoduje svojim upnikom, za to pa ve ali bi moral vedeti tudi obdarjenec. To velja za vse vrste pogodb,  izpodbijanje darilne pogodbe pa ima za posebnost še to, da se domneva, da je darovalec vedel, da s tem škoduje svojim upnikom.

Za izpodbijanje darilne pogodbe tudi ni potrebno, da bi obdarjenec moral vedeti, da darovalec s takšnim ravnanjem škoduje svojim upnikom.  Izpodbijanje darilne pogodbe bo prišlo v poštev tudi v drugih primerih, ki veljajo za vse pogodbe kot so npr. zmota o osebi, zmota v nagibu, poslovna nesposobnost, itd. V določenih primerih pa se postavi vprašanje kdaj je darilna pogodba nična. Ničnost je tako huda nepravilnost v pogodbi, da jo lahko zahteva vsaka zainteresirana oseba, zahtevek ne zastara, sodišče pa jo ugotavlja po uradni dolžnosti. Tipični primeri ničnosti so kadar pogodba nasprotuje moralnim načelom, prisilnim predpisom ali ustavi. V kolikor vas zanima, ali v vašem primeru pride v poštev izpodbijanje darilne pogodbe, se naročite na sestanek, kjer se boste lahko pogovorili z odvetnikom. 

Razveljavitev darilne pogodbe

Razveljavitev darilne pogodbe, do nje pride, ko se uspešno izvede izpodbijanje darilne pogodbe. Sama razveljavitev darilne pogodbe bo imela za posledico to, da bo ta prenehala veljati, obdarjenec pa bo moral darovalcu vrniti podarjeno. Sodna praksa je zelo bogata na področju razveljavitve darilne pogodbe v povezavi z dedovanjem. Dediči namreč pogostokrat zahtevajo razveljavitev darilne pogodbe s katero je zapustnik podaril večje premoženje tretji osebi.

Najbolj pogosto bo izpodbijanje darilne pogodbe hiše. Razveljavitev darilne pogodbe in vrnitev nepremičnine bo za razliko od drugih vrst premoženjskih predmetov najbolj pogosto iz razloga, ker gre za večje premoženje in posledično večjo stopnjo mogočega oškodovanja zainteresiranih. Izpodbijanje darilne pogodbe v zapuščinskem postopku se bo navadno nanašalo na razloge, kot so (ne)zavedanje zapustnika in njegovo psihično zdravje v času sklenitve darilne pogodbe (npr. demenca).           

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy