+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Opomin pred izvršbo

Opomin pred izvršbo je navadno neobvezen dokument, ki vam ga najbolje sestavi odvetnik za izvršbe. Opomin pred izvršbo se navadno pripravi v pisni obliki ter se ga pošlje na naslov dolžnika. Namen opomina pred izvršbo je opozoriti dolžnika na obstoj in zapadlost njegovega dolga. Prav tako naj bi opomin pred izvršbo prepričal dolžnika, da se mu čimprejšnja poravnava zapadlega dolga izplača saj ga v nasprotnem primeru lahko doletijo neprijetne posledice v obliki sprožitve dragih sodnih postopkov.

Opomin pred izvršbo lahko vloži upnik sam, vendar se to ne priporoča, saj v večini primerov takšen opomin pred izvršbo ne bo uspešen. Najbolje ga bo znal sestaviti odvetnik za izvršbe. Pri tem ne gre le za to, da bo opomin pred izvršbo vsebinsko bolj prepričljiv temveč bo bolj prepričljiv tudi s formalnega vidika. Opomin pred izvršbo, ki ga vloži odvetnik se namreč obravnava resneje kot če ga vlaga ne-pravnik. Že sam najem odvetnika s strani upnika kaže na njegovo resno namero, da bo šel “do konca”. Posledično je verjetnost, da bo takšen opomin pred izvršbo uspešen bistveno večja.

Odvetnik za izvršbe

Odvetnik za izvršbe ne bo le najbolje znal pripraviti opomin pred izvršbo temveč vas bo tudi najbolje zastopal v postopku izvršbe. Treba je vedeti, da je odvetnik za izvršbe še posebej potreben v primerih kadar imamo opravka z dolžnikom, ki se na različne načine izogiba plačilu dolga in na različne načine skriva svoje premoženje. Odvetnik izvršba bo prav tako poskrbel, da bo izvršilni postopek potekal hitro in učinkovito. Izvršba trajanje je v veliki meri odvisno od tega ali vam pomaga odvetnik za izvršbe. Ta bo namreč poskrbel da je hitra izvršba tudi učinkovita s čimer bo bistveno povečal vaše možnosti za poplačilo v izvršilnem postopku. Kdaj lahko vložim izvršbo vam bo znal najbolje svetovati odvetnik za izvršbe. Odvetnik za izvršbe vam bo tudi pomagal v kolikor se boste našli na dolžnikovi strani. Najmanj kar lahko storitve je, da se naročite na pravno svetovanje izvršbe v naši pisarni kjer vam bo svetoval odvetnik za izvršbe.

Stroški izvršbe

Stroški izvršbe na prvi pogled niso visoki, saj je sama sodna taksa, ki se jo plača za sprožitev izvršilnega postopka relativno nizka, vsaj v primerjavi z drugimi običajnimi pravdami. Žal pa lahko stroški izvršbe tudi močno narastejo. Stroški izvršbe namreč ne zajemajo le plačila začetne sodne takse temveč tudi stroške cenilcev, sodnega izvršitelja, itd… Stroški odvetnika so lahko v določenih primerih zanemarljivi v primerjavi z drugimi stroški izvršbe. Dobra stran je, da se vsi stroški izvršbe vključno s stroški odvetnika sproti beležijo v izvršilnem postopku in jih je dolžnik dolžan upniku povrniti. Žal pa je v praksi pogostokrat primer, ko ima upnik opravka s “profesionalnim dolžnikom”, ki nima nobenega premoženja oz. ga zna dobro skriti. V takšnem primeru se zna zgoditi, da upnik sproti krije vse stroške izvršbe rubežov premičnin ali celo malo vrednih nepremičnin, na koncu pa mu stroškov nihče ne povrne, saj ni nič ali ni dovolj denarja. Treba je vedeti, da vsak neuspešen obisk izvršitelja na naslovu dolžnika stane, prav tako stane cenitev in izvedba prodaje nepremičnine, itd. Prav iz tega razloga je smiselno, da se o vseh vidikih izvršbe ter o njenih stroških predhodno posvetujete z odvetnikom za izvršbe.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy