+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Plačevanje preživnine

Plačevanje preživnine je obvezno v tistih primerih, kadar obstaja zakonska dolžnost preživljati nekoga. Plačevanje preživnine je po zakonu navadno predvideno v primerih preživljanja lastnih mladoletnih otrok, nepreskrbljenega razvezanega zakonca, obnemoglih staršev ter še v nekaterih drugih primerih. Navadno se plačevanje preživnine začne izvajati ko je sklenjen dogovor ali pa ko obstaja sodna odločba. Najbolj pogosto je plačevanje preživnine mladoletnemu otroku na podlagi sodne odločbe. Kako dolgo se plačuje preživnina je v primeru otrok odvisno od njihove starosti ter od tega ali redno študirajo.

Plačevanje preživnine navadno tudi ne bo potrebno v primerih kadar otrok sklene zakonsko zvezo ali živi v zunajzakonski skupnosti, razen, če ga ne more preživljati zakonec ali zunajzakonski partner. Plačevanje preživnine ne bo aktualno niti v primeru, da se otrok zaposli ali status brezposelnega na Zavodu za zaposlovanje. V kolikor boste imeli kakšna vprašanja do kdaj se plačuje preživnina ali do katerega leta se plačuje preživnina ali vas bo zgolj zanimalo ali plačevanje preživnine v vašem konkretnem primeru pride v poštev, ste vabljeni da se oglasite v naši odvetniški pisarni, kjer vam bo svetoval odvetnik za družinsko pravo.

Plačevanje preživnine po 18. letu 

Plačevanje preživnine po 18. letu je predvideno v tistih primerih, če se otrok redno šola in ni vpisan v evidenco brezposelnih oseb in ni zaposlen. Plačevanje preživnine po 18. letu se v takšnem primeru lahko izvaja le do zaključka srednješolske izobrazbe oz. do zaključka magistrskega študijskega programa. Vendar pa to ne more trajati v nedogled saj plačevanje preživnine po 18. letu ni več potrebno, ko otrok dopolni 26 let starosti.

Kako dolgo se plačuje preživnina

Kako dolgo se plačuje preživnina bo v prvi vrsti odvisno od tega koga je potrebno preživljati ter od same pravne podlage. Pri preživljanju nepreskrbljenega zakonca je jasno do kdaj se plačuje preživnina. Tu se ne sprašuje do katerega leta se plačuje preživnina temveč pravica do preživnine preneha takrat, ko razvezani zakonce pridobi premoženje ali svoje dohodke ali če sklene novo zakonsko zvezo ali živi v novi zunajzakonski skupnosti. Vprašanje – plačevanje preživnine do kdaj bo relevantno le pri otrocih , saj zanje velja starostna meja pri 18 letih, lahko pa tudi vse do 26. leta v kolikor so izpolnjeni posebni pogoji.

Vloga za prekinitev preživnine

Vloga za prekinitev preživnine je dokument, ki ga bo moral vložiti zavezanec za plačilo preživnine v tistih primerih, ko za njeno plačevanje ne bodo več obstajali zakonski pogoji. To bo veljalo za plačevanje preživnine polnoletnemu otroku, ali otroku ki se je zaposlil, prenehal redno študirati, se poročil, itd. Vloga za prekinitev preživnine se bo vložila tudi v primeru prenehanja zakonskih pogojev pri nepreskrbljenemu zakoncu. Prezivnina do kdaj bo odvisna od tega ali se nepreskrbljeni zakonec na novo poroči ali pridobi lastne dohodke ali premoženje. Kako napisati prekinitev preživnine vam bo najbolje znal svetovati odvetnik za družinsko pravo.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy