+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Sredstva izvzeta iz izvršbe

Pojem sredstva izvzeta iz izvršbe se navadno nanaša na postopek rubeža premičnin dolžnika. Zakon namreč jasno določa, da so nekatera premična sredstva izvzeta iz izvršbe kot npr. predmeti za osebno rabo, za gospodinjstvo nujno potrebne stvari ter gotovina do določene višine. Sredstva izvzeta iz izvršbe so tudi hrana in kurjava za šest mesecev, predmeti nujno potrebni za opravljanje dolžnikove dejavnosti, nujni invalidski pripomočki. Sredstva izvzeta iz izvršbe so nadalje tudi medalje, odličja, poročni prstan, osebna pisma, osebni spisi, fotografije, itd. 

Zakon določa, da so določena sredstva izvzeta iz izvršbe predvsem iz razloga, da se dolžniku še naprej omogoča živeti oz. da se zaradi rubeža ne ogroža njegovega življenja ali pa zgolj iz razlogov morale. Vendar se določena sredstva izvzeta iz izvršbe kljub vsemu lahko rubijo, če se vodi izvršba zaradi poplačila terjatve iz naslova posojila, s katerim je bil predmet kupljen.

Omejitev izvršbe na plačo

Omejitev izvršbe na plačo se nanaša na izvršbo na denarno terjatev dolžnika kjer zakon jasno določa do katere višine se sme rubiti prejemke dolžnika. Prejemki ki so izvzeti iz izvršbe so tako prejemki iz naslova zakonite preživnine, odškodnine zaradi telesne poškodbe ter iz naslova denarne socialne pomoči. Prav tako se prejemki ki so izvzeti iz izvršbe nanaša na štipendije, sredstva za nego in pomoč, otroški dodatek, dodatek za veliko družino, nadomestilo za brezposelnost, itd. V praksi se bo torej izvršba izvajala zgolj na plači iz delovnega razmerja. Vendar pa obstaja tudi omejitev izvršbe na plačo. Zakon določa, da se sme rubiti do dveh tretjin prejemkov, vendar tako, da dolžniku ostane najmanj znesek v višini 76 % minimalne plače. Za dodatna pojasnila v zvezi s tem katera sredstva so izvzeta iz izvršbe ter kakšna je omejitev na plačo nas prosimo kontaktirajte kjer vam bo svetoval odvetnik za izvršbe.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy