+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Dedovanje premičnin ter dedovanje motornega vozila (avtomobila)

Pri dedovanju premičnin je včasih problematično, da njihovo lastništvo ni zavedeno v nobenem javnem registru (kot to npr. velja za motorna vozila). V takšnih primerih lahko pride do problemov kadar obstaja več dedičev, en dedič pa si te nepremičnine nelegalno prisvoji ob smrti zapustnika. Dokazovanje lastništva v takšnih primerih je namreč oteženo in lahko se zgodi, da tisti dedič, ki je imel ob smrti zapustnika ključ in dostop do zapustnikovih prostorov “deduje” več od ostalih. Iz tega razloga je smiselno vse premičnine čim prej poslikati ter označiti še preden pride do takšnega dogodka.

V primeru dedovanja premičnin, ki so zavedene v javnih registrih kot to velja za motorna vozila, takšnih težav navadno ni. Pri dedovanju avtomobila je priporočljivo od sodišča zahtevati, da se deduje tudi bonus na zavarovalni polici. Lahko se namreč zgodi, da vam zavarovalnica ne bo hotela priznati bonusa v kolikor ta ne bo izrecno omenjen v sklepu o dedovanju. V kolikor bi do tega prišlo, lahko od sodišča kadarkoli zahtevate izdajo dodatnega sklepa o dedovanju kjer bodo omenjene tudi te podrobnosti. Sodišča namreč pogosto izdajajo dodatne sklepe o dedovanju saj se pogosto naknadno najde dodatno premoženje. Edini minus je plačilo sodne takse za izdajo sklepa o dedovanju ter porabljen čas. Za morebitne dodatne nasvete v zvezi z dedovanjem premičnin se lahko obrnete na našo odvetniško pisarno.

Dedovanje avta

Dedovanje avta na podlagi pravnomočnega sklepa o dedovanju ni pogoj, da avto v tem času uporabljate. V kolikor bi bilo temu tako, bi marsikatero motorno vozilo v vmesnem času zaradi neuporabe propadlo. Prav iz tega razloga predpisi omogočajo, da se motorno osebno vozilo lahko uporablja tudi po smrti lastnika ter do izdaje pravnomočnega sklepa o dedovanju. Na Upravni Enoti je le potrebno urediti začasno podaljšanje registracije osebnega vozila za kar je potrebno določiti novega uporabnika ter v primeru večih dedičev pridobiti njihova soglasja. V primerih ko takšnega soglasja ni, je avto potrebno odjaviti iz prometa in počakati na pravnomočen sklep o dedovanju. Za morebitne dodatne nasvete s področja dedovanja motornih vozil se lahko obrnete na našo odvetniško pisarno.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy