+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Nasprotna izvršba

Nasprotna izvršba je postopek, ki ga lahko predlaga dolžnik, in sicer le ko je izvršba že opravljena. Nasprotna izvršba dolžniku omogoča, da zahteva nazaj tisto kar je upnik z izvršbo prejel. Zakon izrecno navaja, v katerih primerih se nasprotna izvršba ziz dopušča. Tako je izrecno navedeno, da je to primer kadar je dolžnik med izvršilnim postopkom poravnal upnikovo terjatev. Prav tako se nasprotna izvršba dopušča, če je bil izvršilni naslov ali sklep o izvršbi pravnomočno spremenjen ali odpravljen.

Dovoli se tudi, če je sodišče naknadno presodilo, da je že opravljena izvršba nedopustna. Prav tako se nasprotna izvršba dovoli, če je upnik prejel več kot je znašala njegova terjatev ali niso bile upoštevane zakonske omejitve izvršbe. Nasprotna izvršba se vloži v obliki predloga, in sicer ne kasneje kot v treh mesecih odkar je dolžnik izvedel za izvršbo, najkasneje pa v roku enega leta od konca izvršilnega postopka.

Nedopustnost izvršbe

Nedopustnost izvršbe je eden izmed razlogov, da se uporabi nasprotna izvršba. Postopek za nedopustnost izvršbe dolžnik sproži v primerih kadar je bil ugovorni postopek neuspešen iz razlogov, ker se je odločalo na podlagi dejstev, ki so bila med strankama sporna. Tudi v tem primeru zakon določa, da se sme tožbo za nedopustnost izvršbe vložiti v roku tridesetih dni od pravnomočnega sklepa o ugovoru. Žal pa je tožba za nedopustnost izvršbe precej omejena oz. so pogoji za njen uspeh strogi. Prav iz tega razloga se bo tožba za nedopustnost izvršbe vlagala le s pomočjo ustreznega odvetnika za izvršilno pravo.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy