+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Darilna pogodba za primer smrti

Darilna pogodba za primer smrti je posebna vrsta darilne pogodbe, kjer se darovalec zaveže, da bo na obdarjenca šele po svoji smrti neodplačno prenesel lastninsko pravico. Darilna pogodba za primer smrti je strogo obličen pravni posel in mora biti sklenjena v notarskem zapisu. Darilna pogodba za primer smrti se torej od običajne darilne pogodbe razlikuje v tem, da se razlikuje v trenutku izročitve darila.

Darilna pogodba za primer smrti ima popolnoma enak učinek kot oporoka, razlika je le v tem, da jo darovalec ne more preklicati oz. to stori mnogo težje. Darilna pogodba za primer smrti ima tudi svoje slabosti, ki pridejo do izraza po zapustnikovi smrti, v kolikor obstaja več dedičev ali nujnih dedičev. V kolikor bi se zapustnik želel izogniti, da bi nujni dediči uveljavljali svoj nujni delež, bo z obdarjencem moral skleniti kakšno drugo vrsto dednopravne pogodbe. Darilna pogodba za primer smrti bo prav zaradi omenjenih omejitev pogostokrat neprimerna rešitev za ureditev premoženjskopravnih vprašanj zapustnika.       

Izpodbijanje darilne pogodbe nujni delež

Darilna pogodba v primeru smrti je izpodbojna iz istih razlogov kot običajna darilna pogodba z dodatnim razlogom, da jo je možno izpodbijati zaradi nespoštovanja obličnostnih zahtev. Izpodbijanje darilne pogodbe nujni delež navadno nastopi šele po smrti zapustnika, ko imajo dediči v zapuščinskem postopku možnost in pravni interes, da izpodbijajo darilne pogodbe, ki jih je zapustnik sklenil z drugimi dediči. Treba je opozoriti, da se darilna pogodba za primer smrti ravno tako kot običajna darilna pogodba všteje v dedni delež dediča, prav tako pa sme nujni dedič zahtevati, da se ta vrne v zapuščino v kolikor je njegov nujni delež oškodovan. V kolikor imate vprašanja glede izpodbijanje darilne pogodbe nujni delež ste vabljeni, da se naročite na posvet v naši odvetniški pisarni.

Darilna pogodba ali      oporoka     

Darilna pogodba ali oporoka je vprašanje, ki si ga zastavi marsikdo, ki razmišlja o tem, kako naj se po njegovi smrti razdeli njegovo imetje. Tako darilna pogodba kot darilna pogodba za primer smrti in oporoka so neodplačni pravni posli zaradi česar z njimi ni moč obiti pravil o nujnem deležu, zaradi česar te ne bodo imele vpliva na pravice nujnega dediča. Darilna pogodba za primer smrti je za obdarjenca vsekakor bolj varna rešitev od oporoke, saj se jo težje prekliče. Po drugi strani pa je za obdarjenca še boljša navadna darilna pogodba saj do izročitve darila navadno pride takoj saj je pri darilni pogodbi v primeru smrti potrebno čakati na smrt darovalca. Torej na vprašanje ali darilna pogodba ali oporoka, bo predvsem odvisno od tega na kateri strani pravnega posla ste ter kakšne so želje pogodbenih strank.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy