+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Preživnina za otroka izračun

Preživnina za otroka izračun je postopek, ki ga opravi sodišče po upoštevanju številnih okoliščin. Preživnina za otroka izračun upošteva tako potrebe otroka, stroške staršev ter njihove dohodke in premoženjsko stanje. Preprostega odgovora na to kako se izračuna preživnina za otroka oz. koliko znaša preživnina za otroka žal ni.

V nekaterih pravnih sistemih drugih držav obstajajo izrecna pravila in celo formule za njen izračun, po slovenskem pravu pa tega ne poznamo ter je njen izračun odvisen od ogromno okoliščin ter deloma tudi od odločitve sodnika. Preživnina za otroka izračun vam lahko naredimo v naši odvetniški pisarni, vendar le po natančnem pogovoru z vami ter ocenitvi mnogih okoliščin. Vendar je potrebno poudariti, da bo šlo v tem primeru le za približno oceno. Obsežni ali neobsežni stiki z otrokom in preživnina imajo prav tako svojo povezavo.

Preživnina za otroka

Preživnina za dva otroka bo seveda vedno višja kot preživnina za enega otroka, vendar ne nujno dvakrat višja, saj bodo kot rečeno nanjo vplivale tudi npr. premoženjske zmožnosti preživninskega zavezanca, ki morda dveh visokih preživnin ni zmožen plačevati. Povprečna preživnina za otroka ne obstaja, lahko pa rečemo, da se ta navadno nahaja nekje v območju od 150,00 EUR do 300,00 EUR. V naši pisarni smo imeli primer, ko je bila preživnina za otroka določena na 1.000,00 EUR, vendar so takšni primeri seveda zelo redki. Preživnina za otroka, njena pričakovana višina in način njenega izračunavanja je vsekakor kompleksno vprašanje, glede katerega vam bo najbolje znal svetovati odvetnik za družinsko pravo.

Preživnina za polnoletnega otroka

Preživnina za polnoletnega otroka se plačuje le v zakonsko določenih primerih. Preživnina za polnoletnega otroka bo prišla v poštev predvsem, ko ta redno študira, ni zaposlen in ni vpisan v evidenco brezposelnih oseb. Preživnina polnoletni otrok se navadno tudi ne bo plačevala, v kolikor je otrok poročen. Zakon tudi jasno določa preživnina za otroke do katerega leta pride v poštev. Obstaja namreč absolutna meja pri 26. letih, ko se polnoletni otrok in preživnina zanj ne plačuje več, in sicer ne glede na njegovo morebitno redno šolanje, itd.

Stiki z otrokom in preživnina

Stiki z otrokom in preživnina imata prav tako neposredno povezavo. V primerih kadar so stiki z drugim staršem, ki nima skrbništva zelo obsežni, bo tudi preživnina manjša. Razlog zakaj bo plačilo preživnine za mladoletnega otroka v tem primeru nižje je v tem, da se domneva, da bo takšen starš imel več stroškov z njim v času izvajanja obsežnih stikov kot če bi  bili ti stiki redki. Stiki z otrokom in preživnina imata še eno povezavo, in sicer dolžnost plačevanje preživnine obstaja ne glede no to ali se stiki z otrokom izvajajo in celo v primerih, ko jih tisti izmed staršev, ki ima skrbništvo namerno in protipravno preprečuje. Razlog je preprost, prezivnina za otroka oz. preživnina otrok kadar jih je več, je preživnina, ki pripada njim, nagajanja in konflikti med staršema pa na to pravico nimajo in ne smejo imeti vpliva.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy