+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Moralne avtorske pravice

Moralna avtorska pravica je neodtujljivo in izključno osebnostno upravičenje. Moralne avtorske pravice varujejo avtorjeve duhovne in osebne vezi do njegovega dela.  Moralne avtorske pravice so neprenosljive in lahko pripadajo le avtorju. 

Med moralne avtorske pravice spada predvsem pravica prve objave, pravica priznanja avtorstva ter pravica da se upre skazitvi svojega dela, če bi tovrsten poseg lahko okrnil njegovo osebnost. Ta prav tako daje avtorju pravico, da imetniku materialne avtorske pravice le to prekliče, če ima resne moralne razloge in če imetniku povrne škodo. Takšne vrste moralne avtorske pravice ne veljajo, če gre za računalniške programe, avdiovizualna dela ter baze podatkov.

Moralne in materialne avtorske pravice

Moralne in materialne avtorske pravice se med seboj precej razlikujejo. Prve so namreč izključna osebna upravičenja avtorja, druge pa so namenjena premoženjskim upravičenjem in so prenosljiva na tretje osebe. Moralne in materialne avtorske pravice nastanejo sočasno, in sicer ob samem nastanku avtorskega dela. Moralne pravice avtor vedno ohrani, materialne pa lahko takoj po stvaritvi avtorskega dela prenese na tretjo osebo. Materialne avtorske pravice namreč varujejo premoženjske interese avtorja ter mu dajejo možnost, da tretjim osebam (ki nimajo za to avtorjevega posebnega dovoljenja) prepoveduje uporabo avtorskega dela.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy