+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Dovoljenje za stalno prebivanje za družinskega člana

Dovoljenje za prebivanje zaradi združitve družine je namenjen temu, da tujec, ki v Sloveniji že biva na zakonit način, k sebi povabi svoje ožje družinske člane, da živijo z njim v Sloveniji na podlagi dovoljenja za začasno prebivanje za družinskega člana. Takšno dovoljenje je potrebno podaljševati vse dokler družinski član ne pridobi Dovoljenje za stalno prebivanje za družinskega člana. Tujec, ki pridobi dovoljenje za stalno prebivanje za družinskega člana ima odprt delovni trg v Sloveniji kar pomeni, da se lahko prosto zaposli brez omejitev, odpre s.p. ali družbo kot vsak državljan Republike Slovenije. Dovoljenja za stalno prebivanje za družinskega člana le temu daje praktično tudi vse ostale pravice, ki jih imajo slovenski državljani.

Dovoljenje za prebivanje zaradi združitve družine

Za ožje družinske člane na katere se nanaša dovoljenje za prebivanje zaradi združitve družine se štejejo predvsem zakonec, mladoletni neporočeni otroci tujca ter starši tujca ali zakonca pod pogojem, da jih je v državi katere državljan je dolžan preživljati. Pogoj za združevanje družine in posledično pridobitev dovoljenja za začasno prebivanje za družinskega člana je, da je tujec vsaj leto dni zakonito prebival v Republiki Sloveniji. Dovoljenje za stalno prebivanje za družinskega člana tujec ohrani tudi v primeru razveze zakonske zveze ali smrti partnerja – tujca. Dovoljenje za začasno prebivanje za družinskega člana pa lahko v takšnih primerih izgubi saj zakon pogojuje ohranitev le tega pod pogojem, da je zakonska skupnost trajala vsaj tri leta od tega eno leto v Sloveniji.

 

Dovoljenje za prebivanje za družinskega člana slovenskega državljana

Dovoljenje za prebivanje za družinskega člana slovenskega državljana ali za državljana EU je nekoliko drugače urejeno kot če bi šlo za tujca iz tretje države. Razlika je predvsem pri pridobitvi dovoljenja za stalno prebivanje za družinskega člana. V kolikor gre za državljana Slovenije ali državljana EU smejo njegovi družinski člani zaprositi za dovoljenje za stalno prebivanje za družinskega člana že po dveh letih neprekinjenega zakonitega prebivanja v Republiki Sloveniji. V kolikor bi se želeli posvetovati o vaših možnostih pridobitve dovoljenja za stalno prebivanje za družinskega člana ali drugih vrst dovoljenja za prebivanje zaradi združitve družine vas vabimo, da se oglasite v naši odvetniški pisarni. Imamo namreč številne izkušnje z uspešnim pridobivanjem dovoljenj za prebivanje zaradi združitve družine kot tudi z dovoljenje za prebivanje za družinskega člana slovenskega državljana.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy