+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Enotno dovoljenje za prebivanje in delo

Enotno dovoljenje za prebivanje in delo je dovoljenje, ki tujcu omogoča, da v Sloveniji prebiva na podlagi zaposlitve ali dela. Enotno dovoljenje za prebivanje in delo je tudi sicer najpogosteje izdano dovoljenje za prebivanje in posledično glavna podlaga za dolgotrajnejše bivanje tujcev v Sloveniji. Enotno dovoljenje za prebivanje in delo  je en dokument in zajema tako dovoljenje za prebivanje kot dovoljenje za delo, izda pa ga en organ. Včasih je bilo drugače in ni šlo za enoten postopek. Enotno dovoljenje za prebivanje in delo se najlažje pridobi s sklenitvijo ustrezne pogodbe o zaposlitvi s potencialnim delodajalcem, ki se jo seveda poleg drugih dokumentov priloži k prošnji za izdajo enotnega dovoljenja za prebivanje in delo. Enotno dovoljenje za prebivanje in delo se pridobi za toliko časa kolikor traja delovno razmerje, vendar ne dlje kot eno leto. Enotno dovoljenje za prebivanje in delo je potrebno pred njegovim potekom podaljšati.

Prošnja za izdajo enotnega dovoljenja za prebivanje in delo

Podaljšanje enotnega dovoljenja za prebivanje in delo se vloži pri istem organu kot prva prošnja za izdajo enotnega dovoljenja za prebivanje in delo, prav tako so dokazila, ki jih je potrebno ponovno priložiti precej podobna. V kolikor so izpolnjeni vsi pogoji, se enotno dovoljenje za prebivanje in delo podaljša za dve leti in nato ponovno za dve leti. Prošnjo za izdajo enotnega dovoljenja za prebivanje in delo navadno vlaga tujec sam, lahko pa to zanj stori tudi njegov delodajalec. Prošnja se v večini primerov vlaga na slovenskem predstavništvu v tuji državi katere državljan je tujec. Prav tako se enotno dovoljenje za prebivanje in delo vroča tujcu v tej isti tuji državi, saj obstaja pravilo, da se prvo enotno dovoljenje za prebivanje in delo tujcev pridobi pred vstopom tujca v Slovenijo. Glavni problem enotnega dovoljenja za prebivanje in delo je v tem, da se ga na začetku pridobi za največ eno leto. Obveznost njegovega podaljševanja preneha šele takrat ko nekdo dobi dovoljenje za stalno prebivanje. Žal pa se sme prošnjo za izdajo enotnega dovoljenja za prebivanje in delo v stalni obliki zaprositi šele po poteku petih let bivanja v Sloveniji na zakonit način.

 

Podaljšanje enotnega dovoljenja za prebivanje in delo

Podaljšanje  enotnega dovoljenja za prebivanje in delo v praksi ni postopek, ki bi potekal brez stresa. Ob vsakem podaljševanju le tega namreč obstaja možnost, da vam bodo podaljšanje enotnega dovoljenja za prebivanje in delo zavrnili saj obstaja kar nekaj razlogov zaradi katerih lahko upravni organ tako odloči. Tipičen primer je razlog, da obstaja domneva, da se tujec ne bo podrejal pravu Republike Slovenije, ki je precej široko zastavljena in zajema veliko število življenjskih primerov. Enotno dovoljenje za prebivanje in delo se tujcu ne bo podaljšalo v kolikor je bil v času bivanja dlje časa odsoten iz Slovenije, je storil kakšen večji prekršek, ni plačal vseh davkov, itd. Neprijetno je tudi to, da mora tujec v času vložitve prošnje za enotno dovoljenje za prebivanje in delo pa vse do izdaje ustrezne odločbe čakati v Sloveniji in je ne sme zapustiti. Takšne in še mnoge druge podrobnosti so dovolj, da za tujca celoten postopek pridobivanja in kasneje tudi podaljšanje enotnega dovoljenja za prebivanje in delo zanj predstavlja precejšen stres. Šele s pridobitvijo dovoljenja za stalno prebivanje se takšen stres večinoma neha.

 

Enotno dovoljenje za prebivanje in delo

Prav tako je potrebno razlikovati kdaj gre za enotno dovoljenje za prebivanje in delo, ki ga potrebujejo tujci iz tretjih držav ter prijavo prebivanja za državljana EU zaradi zaposlitve ali dela. Tudi slednji potrebujejo posebno dovoljenje za bivanje, brez katerega lahko v Sloveniji bivajo zgolj 3 mesece na vsakih šest mesecev, vendar je pri njih postopek pridobitve le tega nekoliko lažji ter v praksi tudi hitrejši in manj kompliciran. V naši odvetniški pisarni imamo mnogoletne izkušnje pri svetovanju s področja dovoljenj za prebivanju kot tudi pri pridobivanju enotnega dovoljenja za prebivanje in delo. V kolikor bi se želeli posvetovati o vaši pravicah ter možnostih pridobitve ustreznega enotnega dovoljenja za prebivanje in delo ste vabljeni, da se pri nas oglasite na posvetu.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy