+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Višina odškodnine

Višina odškodnine, ki jo lahko pridobite kot oškodovanci zaradi določenega škodnega dogodka je v veliki meri odvisna od vaših ravnanj po samem škodnem dogodku. Zelo pomembno je, da se čimprej posvetujete z odvetnikom za odškodnino, ki vam bo pojasnil vse okoliščine, ki vplivajo na njeno višino. Višina denarne odškodnine je tako v grobem odvisna od tega ali imate sklenjene ustrezne zavarovalne police oz. ali ima takšne police morda sklenjene storilec škodnega dogodka. Odvisna bo od vaše krivde v škodnem dogodku, od samih posledic, ki so nastopile na vašem zdravju ali premoženju kot tudi od tega kako kvalitetno je pripravljen vaš odškodninski zahtevek.

Z dobrim odvetnikom je verjetnost pridobitve višje odškodnine zagotovo večja, saj ta že na podlagi izkušenj ve, katere okoliščine so pomembne oz. ve katere informacije o samem dogodku iskati. Pri višini odškodnine za nepremoženjsko škodo si bo odvetnik pogosto pomagal tudi s pridobitvijo ustreznih mnenj sodnih izvedencev medicinske, psihološke stroke, ki bodo obrazložili naravo nastale škode na podlagi medicinskih izvidov, pregleda oškodovanca, itd. Visina odskodnine je v veliki meri odvisna tudi od sodne prakse, ki je za nekatere poškodbe že precej   obsežna in jo sodišča spoštujejo tudi v kasnejših podobnih primerih. Odvetniki dobro poznajo sodno prakso ter jo pri sestavi odškodninskih zahtevkov tudi upoštevajo ter se včasih nanjo tudi neposredno sklicujejo.

Višina odškodnine za nepremoženjsko škodo

Za določitev višina odškodnine do katere ste upravičeni je torej pomembnih več okoliščin, ki jih mora odvetnik za odškodnino predhodno preučiti. V enostavnejših škodnih dogodkih bo visina odskodnine lahko določljiva. V težjih primerih pa bo pri določitvi višina odškodnine včasih potrebno sodelovanje sodnega izvedenca. To bo še posebej aktualno v primerih, ko se ugotavlja višina odškodnine za nepremoženjsko škodo, kjer se ugotavlja tudi obseg duševnih bolečin, nastanek posttravmatske stresne motnje, zmanjšanje življenjskih aktivnosti, obseh bolečin in strahu, ki jih je posameznik utrpel zaradi škodnega dogodka. Prav zaradi velikega števila okoliščin, ki vplivajo na to kakšna je končna višina odškodnine za nepremoženjsko škodo, je pomembno, da se pred karšnimkoli uveljavljanjem odškodninskih zahtevkov ali poravnavanje z zavarovalnico vedno dobro posvetujete z odvetnikom.

Višina denarne odškodnine

Svetuje se, da se o višina denarne odškodnine z odvetnikom posvetujete čimprej po nastanku škodnega dogodka ter z njim ne odlašate. Visina odskodnine, ki jo lahko prejmete zaradi določenega škodnega dogodka je neposredno odvisna od tega ali vam bo svetoval ter vas zastopal dober in izkušen odvetnik za odškodnino. Višina denarne odškodnine je torej nekaj na kar lahko s svojimi dejanji vplivate tudi vi sami.

 

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy