+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Razveza zakonske zveze

Razveza zakonske zveze je poleg razveljavitve zakonske zveze in prenehanja zaradi smrti enega od zakoncev glavni in najbolj pogost razlog za prenehanje zakonske zveze. Poleg razveze zakonske zveze s tožbo obstaja tudi sporazumna razveza zakonske zveze. Slednja pride v poštev predvsem v primerih, kadar zakonca nimata mladoletnih otrok. Klasična razveza, kadar imata zakonca mladoletne otroke je razveza zakonske zveze s tožbo. Razveza zakonske zveze ima za oba zakonca lahko več posledic. V kolikor imata mladoletne otroke, bo sodišče poleg razveze zakonske zveze odločalo tudi o tem kateri od staršev bo imel skrbništvo nad otroci, o obsegu stikov med starši in otroci kot tudi o višini preživnine za otroke. V sodnih postopkih kjer se starša otrok ne moreta sporazumeti, je razveza zakonske zveze še najmanjši problem.

Sodišče se ne opredeljuje do vzrokov, ki so pripeljali do nevzdržnosti zakonske zveze, poleg tega je dovolj, da jo eden od zakoncev le zatrjuje. Sodišče bo torej predvsem zanimalo kako bo v primeru razveze zakonske zveze med starši mladoletnih otrok poskrbljeno zanje. Sodišče je po uradni dolžnosti dolžno zastopati interese otrok in pazi, da bodo njihove pravice varovane tako v postopku razveze zakonske zveze kot tudi po tem, ko bo do razveze med zakoncema že prišlo. To je tudi glavni razlog zakaj starša ne moreta skleniti poljuben dogovor glede skrbništva, stikov in preživnine otrok. Sodišče vedno želi in tudi mora pregledati vsebino tovrstnega sporazuma in se opredeliti do tega ali je v skladu s koristjo otrok. Glede na to, da je v postopku, ko se izvaja razveza zakonske zveze potrebno tudi strokovno znanje o koristih otrok s katerim sodišče ne razpolaga, ni redko, ko sodišču pri njegovi odločitvi poleg strokovnega mnenja CSD pomaga tudi mnenje sodnega izvedenca psihološke stroke. Prav iz tega razloga je lahko razveza zakonske zveze dolgotrajna.

Razveza zakonske zveze s tožbo

V postopku razveza zakonske zveze s tožbo sme v določenih primerih preživnino zahtevati tudi nepreskrbljeni zakonec. Takšno preživnino sme zahtevati že v sami razvezi zakonske zveze, lahko pa v enem letu po razvezi vloži ločeno preživninsko tožbo. V kolikor bi si želeli zgolj posvetovati o svojih pravicah, obveznostih in tudi posledicah razveze zakonske zveze ali bi potrebovali zastopanje vas vabimo, da se oglasite na pravni posvet v naši odvetniški pisarni kjer vam bo svetoval odvetnik za razveze. V primeru, da se boste odločili, da je potrebna razveza zakonske zveze s tožbo, vam vsekakor priporočamo pomoč ustreznega odvetnika za razvezo.     

Razveza zakonske zveze delitev premoženja

Postopek razveze zakonske zveze delitev premoženja ne zajema. Delitev premoženja se nanaša na ločen postopek, ki ga navadno sproži eden od razvezanih zakoncev po zaključeni razvezi zakonske zveze v katerem zatrjuje, da sta oba zakonca imetnika skupnega premoženja in želi, da se to ugotovi s sodno odločbo, poleg tega pa navadno želi še razdelitev le tega na solastniške deleže. Skupno premoženje je tisto premoženje, ki je zakoncema nastalo v času njune življenjske skupnosti, in sicer z delom ali odplačno. Pogostokrat gre za dolgotrajne in zapletene postopke, zaradi česar se vsekakor priporoča pomoč in tudi zastopanje odvetnika za družinsko pravo skozi celoten postopek razveze zakonske zveze in delitev premoženja.

Odvetnik za razvezo

Odvetnika za razvezo ne boste potrebovali le v primeru razveze zakonske zveze temveč predvsem v primeru kadar bodo obstajala nesoglasja glede vzgoje in varstva otrok ter preživnine. Odvetnik za razvezo bo nujno potreben tudi v primeru spora glede delitve premoženja. Zakonski partnerji, ki so v postopku razveze zakonske zveze pogosokrat niti ne vedo kaj točno spada v skupno premoženje ter slabo poznajo svoje pravice. Odvetnik za razvezo, vas bo v prvi vrsti podučil o vaših pravicah ter vas nato po potrebi tudi zastopa v morebitnem sodnem postopku razdelitve skupnega premoženja.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy