+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Pogodbe in priprava pogodb

Pogodbe urejajo večji del našega vsakdanjega življenja. V večini primerov se tega niti ne zavedamo, saj gre za vsakodnevne rutinske aktivnosti, ki jim ne pripisujemo posebnega pomena. Pogostokrat gre za ustne pogodbe, ki imajo v večini primerov enako veljavo kot pisne pogodbe. Takšni primeri so nakup izdelkov v trgovini, preko interneta, naročilo določene storitve, itd., kjer nam niti ne pride na pamet, da bi potrebovali odvetnika za pripravo pogodb. Tega kontaktiramo šele takrat, ko se pogodba z nasprotne strani ne spoštuje.

V določenih primerih pa so pogodbe bolj kompleksne narave, jih ne razumemo ali imajo za nas velike finančne posledice in se jih ne upamo podpisati preden je ne pregleda usposobljen strokovnjak. Pregled pogodbe s strani odvetnika je v takšnih primerih priporočljiv, če ne nujen. V določenih primerih je pogodbe potrebno sestaviti v pisnih obliki, v drugih celo v notarski obliki, saj v nasprotnem primeru niso veljavne. To npr.  velja za vse dednopravne pogodbe.

Odvetnik za pripravo pogodb

Odvetnik za pripravo pogodb bo poskrbel, da bo pogodba sestavljena tako, da bo čimbolj varovala vaše pravice in vas ščitila v primeru različnih sporov z nasprotno pogodbeno stranko. Strošek priprave pogodbe s strani odvetnika za pripravo pogodb je zanemarljiv v primerjavi s stroškom in nevšečnostmi, ki vam lahko nastanejo v primeru, da pogodbe niste dobro sestavili ali pregledali oz. ste jo prehitro podpisali. Kadar pride do pogodbenih sporov in se ugotovi, da so bile s pogodbo izvzete številne ali vse vaše pravice je pravna pomoč bistveno otežena, včasih pa tudi nemogoča.

Pregled pogodbe

Naloga odvetnika za pripravo pogodb pa ni le v njihovi pripravi temveč v večini primerov tudi v njihovem pregledu. Kadar se le da, se priporoča, da ste vi tisti, ki pripravite osnutek pogodbe in ne nasprotna pogodbena stranka. Žal pogostokrat to ni možno iz različnih razlogov. V takšnih primerih bo moral odvetnik opraviti pregled pogodbe. Pregled pogodbe je nujno potreben pred njenim podpisom, sploh če gre za pomembno pogodbo. Nasprotne pogodbene stranke, ki so pripravile pogodbo včasih pritiskajo na njen čimprejšnji podpis – temu se je potrebno vselej upreti in si zagotoviti ustrezen čas, kjer vam bo odvetnik opravil pregled pogodbe in vas opozoril na vaše pravice in tudi na morebitne pasti.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy