+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Razdedinjenje

Razdedinjenje nujnega dediča zahteva zapustnik, ki ne želi, da bi nujni dedič imel kakršnekoli pravice na njegovi zapuščini. Takšno zahtevo mora zapustnik izraziti že v oporoki, pri čemer ni obvezno, da pri tem navaja razloge za razdedinjenje. Razlogi za razdedinjenje so taksativno našteti v zakonu, in sicer gre za primere, ko se je dedič huje pregrešil nad zapustnikom s kršitvijo kakšne zakonite ali moralne dolžnosti, če je zoper njega ali njegove bližnje storil hujše naklepno kaznivo dejanje kot tudi če se je dedič vdal brezdelju in živi nepošteno življenje.

V praksi je tako, da mora razdedinjenje nujnega dediča zahtevati oporočitelj sam, dokazovati pa ga morajo njegovi dediči, ki se v zapuščinskem postopku nanj sklicujejo. Tovrstni spori med dediči so lahko zelo komplicirani in dolgotrajni zaradi česar zapuščinsko sodišče postopek prekine in dediče, ki se sklicujejo na razdedinjenje napoti na vložitev ustrezne tožbe pred rednim sodiščem.

Dedna nevrednost

Dedna nevrednost je podobna razdedinjenju, s to razliko, da jo mora sodišče upoštevati že po uradni dolžnosti. Prav tako ni potrebno, da bi jo zahteval zapustnik že v oporoki, dovolj je, da se nanjo sklicuje drug dedič. Prav tako so za obstoj dedne nevrednosti podani drugačni pogoji. Dedno nevreden je tisti, ki je ubil ali poskusil ubiti zapustnika, ga s silo ali grožnjo prisil v sestavo ali preklic oporoke, skril ali ponaredil oporoko kot tudi tisti, ki se je huje pregrešil zoper zapustnika na način, da ga ni preživljal, ko bi ga moral ali mu ni nudil potrebne pomoči. Tako razdedinjenje kot dedna nevrednost imata za posledico to, da se razdedinjenega oz. dedno nevrednega upošteva kot da bi umrl pred zapustnikom, kar pomeni, da ni vpliva na potomce nevrednega v kolikor so ti upravičeni dedovati.

Razdedinjenje nujnih dedičev

Razdedinjenje je v svojem bistvu lahko le razdedinjenje nujnih dedičev. Le nujne dediče se namreč lahko razdedini, pri čemer to željo izrazi že zapustnik v svoji oporoki. Seveda pa je pravico dedovati možno odvzeti tudi drugim dedičem, v takšnem primeru govorimo o dedni nevrednosti, ki se kot rečeno lahko ugotavlja na podlagi zahteve posameznega dediča ali celo po uradni dolžnosti s strani sodišča. 

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy