+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Kupoprodajna pogodba za stanovanje

Dobra kupoprodajna pogodba za stanovanje je ključna tako za prodajalca kot tudi za kupca. Nakup stanovanja je za marsikoga zelo pomemben projekt, ki ima zanj velike premoženjske posledice. Kupoprodajna pogodba za stanovanje mora biti sestavljena tako, da predvidi čim več zapletov oz. rešitev v primeru, ko druga stranka ne izpolni svojih pogodbenih obveznosti. Kot vsaka druga prodajna pogodba, naj tudi kupoprodajna pogodba za stanovanje določa pod kakšnimi pogoji prodajalec odgovarja za stvarne napake na stanovanju, ki se pokažejo naknadno, prav tako naj bo določena obveznost plačila are. Ta se navadno plača takoj ali kmalu po sklenitvi kupoprodajne pogodbe in navadno znaša 10% končne kupnine. Z aro se doseže utrditev obveznosti obeh strank ter do neke stopnje zavarujejo njune pravice v primeru, da pride do nepričakovanega odstopa s strani druge pogodbene stranke.

Prodajna pogodba za nepremičnino

Prodajna pogodba za nepremičnino naj vselej predvidi možnost, da bo ena izmed strank zamujala z izpolnitvijo svoje obveznosti, zaradi česar je pomembno, da se določijo možnosti odstopa od pogodbe, pogodbene kazni, itd. za takšne primere. Kupec bo želel, da kupoprodajna pogodba določa čim bolj varen način prenosa denarnih sredstev na prodajalca, in sicer tako, da bo prodajalec do njih upravičen šele po izpolnitvi številnih obveznosti na svoji strani. Na tem mestu se v praksi pogostokrat uporabi odvetniški ali notarski fiduciarni račun. Ena glavnih obveznosti prodajalca je namreč ta, da kupcu dostavi prodajno pogodbo za nepremičnino, ki ime overjen podpis prodajalca in je primerna za izvedbo prepisa lastninske pravice v zemljiški knjigi iz prodajalca na kupca.

Prodajna pogodba

Prodajalec po drugi strani bo želel poskrbeti, da na podlagi prodajne pogodbe od kupca dejansko prejme celotno kupnino, in sicer po možnosti še preden bo izročil vse listine potrebne za vpis lastninske pravice kupca. Tudi tu lahko odvetnik ali notar zelo pomagata, saj se pri njiju lahko deponira tako kupnina kot prodajna pogodba z vsemi listinami.  Kupoprodajna pogodba za stanovanje naj bo vedno pripravljena s sodelovanjem odvetnika, saj se boste s tem izognili številnim možnim nevšečnostim in bistveno povečali verjetnost, da se bo posel izvedel tako kot ste si zamislili – brez težav in varno.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy