+386 51 369 588 info@snoj.si
   Select Page

   Bleiweisova cesta 30

   1000 Ljubljana

   }

   Pon - pet 9.00 - 16.00

   Sobota, nedelja zaprto

   info@snoj.si

   T: +386 51 369 588

   Redna odpoved pogodbe o zaposlitvi – neuspešno opravljeno poskusno delo

   Redna odpoved pogodbe o zaposlitvi – neuspešno opravljeno poskusno delo je do neke mere novost v ZDR-1 glede na prejšnji ZDR. Po starem zakonu je bil delodajalec primoran, da v primeru neuspešno opravljenega poskusnega dela poda izredno odpoved, ki je zahtevnejša od navadne redne odpovedi. Po novem se odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela poda na reden način. To v praksi pomeni, da bo delavec upravičen do odpovednega roka prav tako pa do izplačila odpravnine, kot da bi šlo za odpoved iz poslovnega razloga.

   Redna odpoved pogodbe o zaposlitvi – neuspešno opravljeno poskusno delo pa je možna že v času trajanja poskusnega dela, in sicer tako s strani delavca kot s strani delodajalca. Odpoved pogodbe o zaposlitvi v času poskusnega dela s strani delodajalca je možna tudi, če so podani razlogi za izredno odpoved ali zaradi postopka prenehanja delodajalca ali prisilne poravnave. Odpoved pogodbe o zaposlitvi v poskusni dobi vsekakor ima smisel, saj se od delodajalca niti od delavca ne more pričakovati, da bosta drug z drugim sodelovala celotno poskusno obdobje, če že na začetku vidita, da to ne bo mogoče. S tega vidika ZDR-1 bistveno bolje ureja področje poskusnega dela, prav tako pa delavcu v primeru odpovedi daje več pravic.

   Odpoved pogodbe o zaposlitvi v času poskusnega dela

   Odpoved pogodbe o zaposlitvi v času poskusnega dela je torej vsekakor treba razlikovati od primera, ko je dana odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela po opravljeni poskusni dobi. Odpoved pogodbe o zaposlitvi v času poskusnega dela vsekakor je področje, kjer naj ne bi prihajalo do večjih zapletov. Kljub navedenemu pa mora vsak delodajalec vedeti, da gre tudi v tem primeru za redno odpoved, ki jo je mogoče izpodbijati pred Delovnim sodiščem. Redna odpoved pogodbe o zaposlitvi – neuspešno opravljeno poskusno delo naj se torej po možnosti izvaja s pomočjo odvetnika za delovno pravo.

   Kontaktirajte nas

   Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

   Obiščite nas

   Bleiweisova cesta 30, 1000 Ljubljana

   Pokličite

   +386 51 369 588

   Pišite nam

   info@snoj.si

   © Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy