+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Redna odpoved pogodbe o zaposlitvi – neuspešno opravljeno poskusno delo

Redna odpoved pogodbe o zaposlitvi – neuspešno opravljeno poskusno delo je do neke mere novost v ZDR-1 glede na prejšnji ZDR. Po starem zakonu je bil delodajalec primoran, da v primeru neuspešno opravljenega poskusnega dela poda izredno odpoved, ki je zahtevnejša od navadne redne odpovedi. Po novem se odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela poda na reden način. To v praksi pomeni, da bo delavec upravičen do odpovednega roka prav tako pa do izplačila odpravnine, kot da bi šlo za odpoved iz poslovnega razloga.

Redna odpoved pogodbe o zaposlitvi – neuspešno opravljeno poskusno delo pa je možna že v času trajanja poskusnega dela, in sicer tako s strani delavca kot s strani delodajalca. Odpoved pogodbe o zaposlitvi v času poskusnega dela s strani delodajalca je možna tudi, če so podani razlogi za izredno odpoved ali zaradi postopka prenehanja delodajalca ali prisilne poravnave. Odpoved pogodbe o zaposlitvi v poskusni dobi vsekakor ima smisel, saj se od delodajalca niti od delavca ne more pričakovati, da bosta drug z drugim sodelovala celotno poskusno obdobje, če že na začetku vidita, da to ne bo mogoče. S tega vidika ZDR-1 bistveno bolje ureja področje poskusnega dela, prav tako pa delavcu v primeru odpovedi daje več pravic.

Odpoved pogodbe o zaposlitvi v času poskusnega dela

Odpoved pogodbe o zaposlitvi v času poskusnega dela je torej vsekakor treba razlikovati od primera, ko je dana odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi neuspešno opravljenega poskusnega dela po opravljeni poskusni dobi. Odpoved pogodbe o zaposlitvi v času poskusnega dela vsekakor je področje, kjer naj ne bi prihajalo do večjih zapletov. Kljub navedenemu pa mora vsak delodajalec vedeti, da gre tudi v tem primeru za redno odpoved, ki jo je mogoče izpodbijati pred Delovnim sodiščem. Redna odpoved pogodbe o zaposlitvi – neuspešno opravljeno poskusno delo naj se torej po možnosti izvaja s pomočjo odvetnika za delovno pravo.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy