+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Sodna izvršba

Sodna izvršba oz. izvršba na podlagi sodbe je najbolj pogosta vrsta izvršbe na podlagi izvršilnega naslova. Predlog za izvršbo na podlagi pravnomočne sodbe se lahko vloži le v kolikor se na sodbi pridobi tudi žig izvršljivosti. Po novem mora upnik, kadar pred sodiščem vloži predlog za izvršbo na podlagi sodbe, zraven priložiti tudi samo sodbo ter ni več dovolj le sklicevanje nanjo. Sodna izvršba je vrsta izvršbe, ki jo dolžnik zelo težko ustavi, saj je izvršilno sodišče vezano na vsebinsko odločitev sodbe in ne sme še enkrat odločati ali je terjatev iz sodne odločbe utemeljena ali ne.

Kljub navedenemu pa sama sodna izvršba ne predstavlja garancije, da bo upnik poplačan, sploh v primerih kadar dolžnik nima premoženja ali ga uspešno skriva. V slednjem primeru je še posebej pomembno, da kontaktirate odvetnika za izvršbe, ki vam bo svetoval kako naj se sodna izvršba izvede, da bo čimbolj učinkovita. Prav tako bo še preden se vloži predlog za izvršbo na podlagi sodbe, opravil ustrezne poizvedbe o dolžnikovem premoženjskem stanju.

Blokada računa sodna izvršba

Uspešna sodna izvršba na TRR dolžnika bo v primeru, da na njem ni dovolj sredstev za poplačilo terjatve, vedno imela za posledico blokado tega TRR. Torej ali je vzrok za blokada računa sodna izvršba, lahko nedvomno odgovorimo, da je temu tako. V primerih ko upnik še preden vloži predlog za izvršbo na podlagi sodbe ugotovi, da je TRR dolžnika že blokiran je to navadno slab znak. To navadno pomeni, da je blokada računa sodna izvršba zaradi neke druge neplačane terjatve drugega upnika ali celo številnih drugih upnikov. Ali obstajajo kakšne druge terjatve drugih upnikov lahko v določenih primerih ugotovi tudi vaš odvetnik za izvršbe. V kolikor bi se ugotovilo, da je terjatev ogromno, premoženja dolžnika pa ni, vam odvetnik zagotovo ne bo svetoval da se sproži sodna izvršba. V takšnih primerih ima včasih več smisla, da se sproži ustrezni stečajni postopek dolžnika.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy