+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Dovoljenje za začasno prebivanje

Dovoljenje za začasno prebivanje tujec prvič vloži izven Slovenije, in sicer na slovenskem predstavništvu v državi katere državljan je. Šele kasnejša podaljševanja dovoljenja za začasno prebivanje tujca se lahko vlagajo tudi neposredno v Sloveniji. Prvo dovoljenje za začasno prebivanje navadno izteče že po prvem letu. Običajno je podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje potrebno urediti vsaj petkrat, in sicer pet let zaporedoma. Šele po poteku petih let zakonitega bivanja v Sloveniji, lahko tujec zaprosi za dovoljenje za stalno prebivanje. Na količino podaljševanj dovoljenja za začasno prebivanje tujca vpliva predvsem pravna podlaga za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje kot npr. dovoljenje za začasno prebivanje zaradi študija, dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine, itd.

Dovoljenje za začasno prebivanje tujca

Vendar tudi znotraj posameznih pravnih podlag obstajajo razlike. Tako za dovoljenje za začasno prebivanje tujca na podlagi združitve družine obstaja razlika ali zanjo zaprosi družinski član slovenskega državljana ali državljan 3. države. Pri družinskem članu državljana 3. države se dovoljenja za začasno prebivanje podaljšujejo pet let, ko gre za družinskega člana slovenskega državljana pa le dve leti. Ob vsakokratnem podaljšanju dovoljenja za začasno prebivanje tujec pridobi poseben dokument, ki potrjuje, da je v postopku pridobitve dovoljenja za prebivanje, da se mu v času postopka dopušča bivanje v Sloveniji ter da v tem času ne sme zapustiti Republike Slovenije. Tujce, ki ne spoštujejo pravila, da v času odločanja o prošnji za podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje ne zapustijo Republike Slovenije, lahko doletijo neprijetne posledice. To velja predvsem v primeru, ko bi tujec za ponoven vstop v Slovenijo potreboval vizo.

 

Podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje

Za tujca vsakoletno podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje v praksi predstavlja stres tudi iz razloga, ker se ob vsakem podaljševanju preverja ali obstajajo zakonski pogoji. Zakon je precej strog saj prepoveduje podaljšanje dovoljenja za začasno prebivanje tujca v primerih kadar obstaja dvom, da se bo tujec podrejal pravu Republike Slovenije. Takšen dvom pa lahko predstavlja tudi storjen prekršek. Ko tujec enkrat prejme dovoljenje za stalno prebivanje, se stres navadno konča saj mu ni več potrebno vsakoletno podaljševanje dovoljenja za začasno prebivanje. V kolikor bi se želeli posvetovati o vaših možnostih pridobitve dovoljenja za začasno prebivanje tujca, ste vabljeni da nas pokličete in se dogovorite za prost termin pri odvetniku. Dovoljenje za začasno prebivanje v Sloveniji se včasih lahko pridobi brez večjih težav, vendar praksa kaže, da je takšnih primerov vedno manj. Prav iz tega razloga vam priporočamo, da se v postopkih, ki se nanašajo na dovoljenje za začasno prebivanje posvetujete z izkušenim odvetnikom. 

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy