+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Darilna pogodba med zakoncema

Darilna pogodba med zakoncema ima svoje posebnosti, ki ji določa Družinski zakonik. Zakonik določa, da mora darilna pogodba med zakoncema kot tudi druge pogodbe glede premoženjskih pravic, biti sklenjena v obliki notarskega zapisa. Notarski zapis za darilna pogodba med zakoncema ne bo potrebna le v primeru, da bo šlo za manjša darila, ki so sorazmerna s premoženjskim stanjem darovalca.

Darilna pogodba med zakoncema ima tudi svoje posebnosti v primeru razveze zakonske zveze. Zakonik določa, da je darila dana pred sklenitvijo ali med trajanjem zakonske zveze potrebno vrniti, razen če gre za običajna darila. Prav tako ne bo potrebno vračati v kolikor darilna pogodba med zakoncema določa kdaj drugega. Darilna pogodba med zakoncema bo imela iste posledice tudi v primeru, da bo prišlo do razveljavitve zakonske zveze. Darila, ki so bila izročena na podlagi darilne pogodbe med zakoncema se morajo vrniti v takšnem stanju, kot so bila ob vložitvi tožbe in kot so bila v času obdaritve. V kolikor so bila darila že odsvojena, je potrebno vrniti denarno protivrednost ali stvar, ki je bila prejeta zanje.

Darilna pogodba izvenzakonskemu partnerju

Darilna pogodba izvenzakonskemu partnerju ima enaka pravila kot darilna pogodba med zakonci. To pomeni, da pravilo in povezava darilna pogodba med zakoncema in notarski zapis velja tudi za primer, ko gre za izvenzakonska partnerja. Razlog za to je, ker slovenska zakonodaja popolnoma izenačuje premoženjske in druge pravice in obveznosti zakonskih in izvenzakonskih partnerjev.

Darilna pogodba med starši in otroci

Darilna pogodba med starši in otroci ali darilna pogodba med sorodniki ne rabi biti sklenjena v notarskem zapisu kot je to potrebno v primeru, da je sklenjena darilna pogodba med zakoncema. Vsekakor pa mora biti darilna pogodba otroku ali darilna pogodba med sorodniki sklenjena v pisni obliki, če se darilo ne izroči že ob sklenitvi pogodbe. Prav tako je potrebno opozoriti, da za darilno pogodbo med starši in otroci kot tudi za darilno pogodbo med zakoncema veljajo posebna pravila v primeru dedovanja. Kadar je dedičev več, lahko ti vedno zahtevajo, da se darilo določenemu dediču všteje v njegov dedni delež. V primeru nujnega dediča, pa se lahko celo zahteva vrnitev darila v zapuščinsko maso.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy