+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Ugovor na izvršbo

Ugovor na izvršbo se vloži zoper sklep o izvršbi s katerim je bilo ugodeno predlogu za izvršbo. Ugovor na izvršbo bo v praksi vlagal dolžnik, ki se ne strinja s sklepom o izvršbi. Žal pa je njegovo nestrinjanje zakonsko omejeno, saj se sme ugovor na izvršbo nanašati le na točno določene zakonsko določene razloge. Ugovor na izvršbo se mora vložiti v roku 8 dni, poleg tega pa lahko zoper njega poda odgovor tudi sam upnik. Če upnik nanj ne odgovori, se šteje, da se z navedbami v ugovori strinja.

Izvršba ugovor bo torej v veliki meri odvisna od argumentov in sodelovanja obeh strank v postopku. V primeru zamude roka za vložitev ugovora na izvršbo, zakon dopušča tudi vložitev ugovora po izteku roka, vendar pa je ta tako časovno kot vsebinsko precej omejen zaradi česar se rokov naj ne zamuja. Naša odvetniška pisarna vam bo rada svetovala v zvezi z vašimi vprašanji, ki se nanašajo na ugovor na izvršbo.

Ugovor zoper izvršbo

Ugovor zoper izvršbo je mogoče vložiti iz večih razlogov, ki preprečujejo izvršbo predvsem pa pridejo v poštev primeri kot so, če sodišče, ki je izdalo sklep ni bilo pristojno, če listina, ki je bila podlaga ni izvršilni naslov ali odločba, ki je bila podlaga še ni izvršljiva. Prav tako se ugovor zoper izvršbo lahko vloži, če še ni pretekel rok za izpolnitev terjatve ali je bila izvršba dovoljenja na stvareh, ki bi morale biti izvzete iz izvršbe. Ugovor zoper izvršbo se lahko vloži tudi iz drugih razlogov, vendar pa je potrebno razlikovati med ugovorom, ki je bil vložen v izvršbi na podlagi verodostojne listine od ugovora zoper izvršbo na podlagi izvršilnega naslova kot je sodba ali notarski zapis. V prvem je v praksi dovolj, da dolžnik v ugovoru zgolj poda svoje nestrinjanje, v drugem pa mora biti ugovor zoper izvršbo bistveno bolj obrazložen.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy