+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga

Odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga oz. odpoved iz krivdnih razlogov je odpoved, ki jo delodajalec da delavcu, ki krši pogodbene ali druge obveznosti iz delovnega razmerja. Redna odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga je za delodajalca kar zahtevno opravilo, saj zakon določa vrsto pravil, ki jih mora delodajalec spoštovati preden se odloči za takšen korak.

Preden delodajalec poda odpoved iz krivdnih razlogov mora delavca o tem pisno opozoriti, in sicer najkasneje v 60 dnevih odkar je zvedel za kršitev in najkasneje v 6 mesecih odkar je kršitev nastala. Pri tem ga mora opozoriti na izpolnjevanje delovnopravnih obveznosti ter o možnosti odpovedi v obdobju enega leta od opozorila. Preden poda odpoved pogodbe o zaposlitvi iz krivdnega razloga, mora delavcu omogočiti tudi zagovor v razumnem roku, ki ne sme biti krajši od treh dni. Preden se odločite za odpoved iz krivdnih razlogov, ima vsekakor smisel, da se posvetujete z odvetnikom ali še bolje, da mu zaupate izvedbo celotnega postopka, saj boste s tem občutno zmanjšali riziko izpodbijanja nezakonitosti same odpovedi.

Rok za odpoved iz krivdnih razlogov

Pri odpovedi s strani delodajalca je potrebno biti pazljiv tudi na rok za odpoved iz krivdnih razlogov, ta namreč znaša 60 dni odkar je delodajalec zvedel za kršitev ter 6 mesecev od njenega nastanka. V primeru, da ima kršitev vse znake kaznivega dejanja, je rok za odpoved pogodbe o zaposlitvi 60 dni odkar je delodajalec zvedel za kršitev in ves čas dokler traja kazenski pregon. V primeru, da je podana odpoved iz krivdnih razlogov, ki ima vse znake kaznivega dejanja, lahko delodajalec delavcu prepove opravljati delo ves čas dokler traja postopek odpovedi. V tem času je delavec upravičen do plačila ustreznega denarnega nadomestila. Odvetnik vas bo najbolje opozoril na morebiten rok za odpoved.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy