+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Izvršba na podlagi izvršljivega notarskega zapisa

Izvršba na podlagi izvršljivega notarskega zapisa je ena izmed glavnih oblik izvršbe na podlagi izvršilnega naslova. Izvršljiv notarski zapis izvršba namreč predstavlja tisti izvršilni naslov, ki je praktično izenačen s sodbo. To v praksi pomeni, da izvršilno sodišče ni pristojno posegati v vsebino notarskega zapisa zato morebiten ugovor ne bo predstavljal takojšnje prepreke, da se izvršba na podlagi izvršljivega notarskega zapisa ne bi mogla hitro izvesti. Notarski zapis v praksi lahko predstavlja kakršnokoli pogodbo med dvema ali več strankami iz katere jasno izhaja kakšna je obveznost ene stranke ter kdaj zapade oz. kdaj postane izvršljiva.

Izvršba na podlagi izvršljivega notarskega zapisa se lahko uspešno sproži šele takrat, ko terjatev v notarskem zapisu zapade. Dogovor v notarskem zapisu je izdelan zelo formalno in navadno vsebuje tudi zapisnik. Prav zaradi svoje obličnosti ima lahko takšen izvršljiv notarski zapis izvršba enako veljavo kot pravnomočna in izvršljiva sodna odločba na podlagi katere se lahko takoj sproži izvršilni postopek.

Izvršba na podlagi neposredno izvršljivega notarskega zapisa

Izvršba na podlagi neposredno izvršljivega notarskega zapisa je možna, če je terjatev iz notarskega zapisa zapadla ter če se je dolžnik izrecno strinjal z neposredno izvršljivostjo. Prav zadnji pogoj je v praksi lahko problematičen saj ni vsak notarski zapis tudi izvršljiv. Možna je torej le izvršba na podlagi neposredno izvršljivega notarskega zapisa, zaradi česar je potrebno biti pri sestavi dogovora pri notarju zelo previden. V zvezi navedenim vam lahko svetuje ali vas zastopa tudi odvetnik za izvršbe.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy