+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

 Darilna pogodba in dedovanje

Darilna pogodba in dedovanje sta močno povezana. Darilne pogodbe, ki jih je zapustnik sklepal s svojimi dediči še za časa svojega življenja imajo lahko velik vpliv tudi na samo dedovanje. Za darilno pogodbo je značilno, da se podarjeno premoženje vračuna v dedne deleže dedičev kar pomeni, da bodo obdarjenci lahko dedovali manj kot preostali dediči, ki z zapustnikom niso sklepali darilnih pogodb. Darilna pogodba in dedovanje sta povezana tudi v primeru nujnih dedičev. Kadar je nujni dedič prikrajšan pri svojem dednem deležu lahko celo zahteva, da se darilo vrne v zapuščino. Darilna pogodba ima lahko tako velik vpliv tudi na želje zapustnika, ki jih je izrazil v oporoki.  

Darilna pogodba in dedovanje imata veliko skupnega tudi pri obdavčitvi. Pri obeh namreč veljajo podobna pravila obdavčitve kjer npr. za dediče prvega dednega reda ter za obdarjence, ki bi bili dediči prvega dednega reda, velja da so oproščeni plačila davka. Obstajajo tudi t.i. darilne pogodbe za primer smrti, kjer do izročitve darila pride šele ob smrti zapustnika zaradi česar imajo podoben učinek kot oporoka. Darilne pogodbe in oporoke v določenih primerih niso najboljši način za prenos premoženja s strani zapustnika na dediča, sploh v primerih, ko je dedičev več in ti uveljavljajo nujni delež. V takšnih primerih se je bolje preventivno pogovoriti z odvetnikom, ki vam bo pomagal najti alternativne prenose premoženja kot npr. pogodba o preužitku, pogodba o dosmrtnem preživljanju, itd.

Darilna pogodba in nujni delež

Darilna pogodba in nujni delež sta neposredno povezana. Darilna pogodba nujni delež nanjo včasih ne bo imel vpliva, to bo veljalo predvsem v primerih, ko bo dovolj premoženja v sami zapuščini. Navadno pa do težav pride, kadar je šlo za večjo vrednost daril kot npr. nepremičnina. Darilna pogodba za nepremičnino nujni delež sicer ne bo nujno okrnjen, vendar je verjetnost da bo, bistveno višja kot če bi šlo za manjše in manj vredno darilo.

Oporoka ali darilna pogodba

Vprašanje ali je boljša oporoka ali darilna pogodba je vsekakor odvisno do tega na kateri strani ste. Za obdarjenca je vsekakor boljša darilna pogodba, saj jo je bistveno težje preklicati. Vprašanje ali je boljša darilna pogodba ali dedovanje je prav tako odvisno od mnogo okoliščin. Vendar na splošno velja, da je določeno premoženje bolje dobiti preko dedovanja, saj v primeru darilne pogodbe lahko pride do vštevanja darila v dedni delež in do prikrajšanja nujnega deleža. Po drugi strani pa je dedovanje včasih lahko zelo omejeno, saj se deduje ne le premoženje temveč tudi dolgovi zapustnika.

Darilna pogodba davek prvi dedni red

Darilna pogodba davek prvi dedni red dedičev ne plačuje. Zakon namreč izrecno določa, da so plačila davka na darila oproščeni dediči prvega dednega reda oz. obdarjenci, ki spadajo med dediče prvega dednega reda. Darilna pogodba davek prvi dedni red pa ni edini davek, ki se lahko odmeri. Kljub temu, da so dediči prvega dednega reda oz. obdarjenci, ki so z njimi izenačeni oproščeni plačila davka na darila pa morajo ti v določenih primerih, kadar gre za nepremičnine, vseeno plačati davek v obliki dohodnine od dobička iz kapitala od odsvojitve nepremičnin.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy