+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Dovoljenje za stalno prebivanje

Dovoljenje za stalno prebivanje in njegova pridobitev so za vsakega tujca, ki v Sloveniji biva na podlagi dovoljenja za začasno prebivanje, velik korak in velika želja. Splošni rok za pridobitev dovoljenje za stalno prebivanje je pet let zakonitega prebivanja v Sloveniji. Šele takrat tujec pridobi pravico, da vloži vlogo za dovoljenje za stalno prebivanje. Dovoljenje za stalno prebivanje tujcu v grobem daje praktično vse pravice, ki jih imajo državljani Republike Slovenije. Po pridobitvi dovoljenja za stalno prebivanje v Republiki Sloveniji, ni več potrebno nikakršno podaljševanje ter stresa povezanim z njim.

Kljub navedenemu pa še vedno obstajajo okoliščine zaradi nastopa katerih bi tujec lahko izgubil dovoljenje za stalno prebivanje. Poleg najbolj splošnih in logičnih razlogov kot so smrt tujca, izgon tujca, pridobitev državljanstva Republike Slovenije, je bolj nejasen in problematičen razlog obseg in pogostost bivanja tujca v Sloveniji.

Dovoljenje za stalno prebivanje v Republiki Sloveniji

Stalno dovoljenje za prebivanje se namreč lahko izgubi, če se tujec izseli ali če ostane izven območja EU neprekinjeno eno leto ali dlje. Prav tako dovoljenje za stalno prebivanje preneha veljati, če se tujec izseli ali ostane izven območja Republike Slovenije neprekinjeno šest let ali dlje. Logika, ki ji je sledil zakonodajalec pri določanju pogojev za prenehanje veljavnosti dovoljenja za stalno prebivanje je, da mora tujec tudi po pridobitvi dovoljenja za stalno prebivanje v Republiki Sloveniji še naprej ohranjati center svojih življenjskih interesov in v njej posledično tudi prebivati. To lahko torej predstavlja problem za tiste tujce, ki imajo namen bivati tudi v drugih državah bodisi iz osebnih bodisi iz poslovnih razlogov.

Dovoljenje za stalno prebivanje in delo se lahko izgubi tudi v primeru, da je tujcu odpovedano prebivanje. Do odpovedi prebivanja ter posledično do izgube stalno dovoljenje za prebivanje pride v primeru pravnomočne kazenske obsodbe tujca zaradi kaznivega dejanja na nepogojno zaporno kazen, daljšo od treh let. Prav tako do odpovedi prebivanja in prenehanja dovoljenja za stalno prebivanje tujca nastopi, če tujec ogroža varnost države, javno varnost ali javni red. Potrebno je opozoriti, da so pogoji za prenehanje dovoljenja za stalno prebivanje drugačni v kolikor gre za tujca, ki je državljan EU ali družinski član državljana EU ali slovenskega državljana. V glavnem so zanje pogoji za odvzem nekoliko blažji ne pa vedno.

V kolikor bi se želeli posvetovati o vaših možnostih pridobitve dovoljenja za stalno prebivanje pogoji pa vam niso znani ali bi želeli ugotoviti pod kakšnimi pogoji vam lahko le tega odvzamejo, vas vabimo, da se oglasite v naši odvetniški pisarni. Pri nas vam lahko pomagamo in vam svetujemo v celotnem postopku pridobitve dovoljenje za stalno prebivanje.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy