+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Komisija za ugotovitev podlage za odpoved pogodbe o zaposlitvi

Komisija za ugotovitev podlage za odpoved pogodbe o zaposlitvi je ključen organ katerega mnenje je formalni pogoj, da se invalidu II. ali III. kategorije lahko da odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi invalidnosti. Po zakonu se sme redna odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi invalidnosti dati le v kolikor obstaja utemeljen razlog. Delodajalec mora delavcu, ki mu je priznana II. ali III. kategorija invalidnosti, primarno ponuditi opravljanje drugega dela skladno z njegovo preostalo delovno zmožnostjo in izobrazbo oziroma mu zagotoviti rehabilitacijo ali delo s krajšim delovnim časom od polnega.

Kadar delodajalec tega ni zmožen storiti, mora preden izvede odpoved pogodbe o zaposlitvi invalidu, zaprositi pri območni službi Zavoda RS za pridobitev mnenja Komisije (Komisija za ugotovitev podlage za odpoved pogodbe o zaposlitvi Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti). Šele ko Komisija za ugotovitev podlage za odpoved pogodbe o zaposlitvi poda svoje mnenje, pri čemer ni važno ali je to pozitivno ali negativno, sme delodajalec začeti s postopkom odpovedi. Komisija za ugotovitev podlage za odpoved pogodbe o zaposlitvi nastopa v sestavi petih članov, in sicer predstavnik zavoda, predstavnik Inšpektorata Republike Slovenije za delo, predstavnik Zavoda za zaposlovanje, predstavnik delodajalcev in predstavnik sindikatov.

Odpoved pogodbe o zaposlitvi invalidu

Delavec bo vedno imel pravico do sodnega varstva in bo lahko odpoved izpodbijal pred sodiščem, in sicer ne glede na to kakšno mnenje je podala komisija za odpoved pogodbe o zaposlitvi invalidu. Poseben postopek za odpoved pogodbe o zaposlitvi invalidu III. kategorije ali II. kategorije bo torej veljal v dveh primerih, in sicer v primeru, da gre za odpoved zaradi nezmožnosti za opravljanje dela pod pogoji iz pogodbe o zaposlitvi zaradi invalidnosti ali v primeru poslovnega razloga. Odpoved pogodbe o zaposlitvi invalidu iz razloga nesposobnosti, ki ni posledica invalidnosti, torej ne bo omejena oz. zanjo velja redni postopek odpovedi. Enako velja tudi kadar gre za odpoved pogodbe o zaposlitvi invalidu zaradi prenehanja delodajalca, zaradi krivdnega razloga ali zaradi izredne odpovedi kjer so razlogi podani na strani delavca.

Odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi invalidnosti

Komisija za ugotovitev podlage za odpoved pogodbe o zaposlitvi torej ni mišljena in potrebna v vseh primerih, ko je podana odpoved pogodbe o zaposlitvi invalidu. Mišljena je v primerih kadar je podana redna odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi invalidnosti, torej kadar je vzrok sama invalidnost delavca. Delavcu, ki je invalid se lahko pogodba o zaposlitvi odpove zaradi večih vzrokov in pri tem Komisija ne bo imela nobene vloge. Komisija bo igrala vlogo le, ko je podana odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi invalidnosti delavca in je to tudi uradni odpovedni razlog.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy