+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Višina preživnine

Višina preživnine v primeru preživljanja otrok bo odvisna od finančnih zmožnosti obeh roditeljev, od njunih življenjskih stroškov ter od potreb otroka. V praksi bosta največji vpliv na višino preživnine za otroka imela prvi dve postavki, zadnja pa najmanj. Razlog je v tem, ker pri potrebah otrok obstaja ustrezna sodna praksa. Otroci imajo namreč precej podobne potrebe, ki se spreminjajo predvsem glede na njihovo starost. Višina preživnine se bo še posebej razlikovala med tistimi starši, ki imajo nizke prihodke in tistimi , ki imajo visoke. Višina preživnine je v podobnih primerih podobna kar izhaja tudi iz sodne prakse. Ta je tudi omejena, in sicer tako navzgor kot navzdol, in sicer v vseh primerih, ko bo o njej odločalo sodišče.

Po drugi strani višina preživnine ne bo omejena navzgor v primerih, ko je med staršema sklenjen dogovor oz. sodna poravnava. Sodnik, ki o njej odloča po uradni dolžnosti predvsem pazi, da ta ni prenizka in da je v korist otroka. V primerih kadar je višina preživnine, ki sta jo dogovorila starša normalna ali ekscesno visoka, to sodnika ne bo motilo in jo bo v obeh primerih potrdil. V kolikor bi se radi posvetovali kako se določa preživnina in bi želeli, da vam naredimo hiter in približen izračun ste vabljeni, da se oglasite pri odvetniku za družinsko pravo.

Višina preživnine glede na plačo

Višina preživnine glede na plačo je verjetno najpomembnejši kriterij. V primerih kadar bo imel preživninski zavezanec zelo visoko plačo, se bo povečala tudi povprečna višina preživnine, ki jo bo ta dolžan plačevati, in sicer ne glede na to, da se nadstandardov otrokom v okviru preživnine ne plačuje. Enako velja tudi v nasprotnem primeru. Višina preživnine glede na plačo, ki je zelo nizka bo temu ustrezna tudi zelo nizka, sploh v primerih, ko bi se ugotovilo, da obstajajo objektivne okoliščine zaradi katerih si preživninski zavezanec ne more najti bolje plačane službe. Višina preživnine glede na plačo se bo z njenim povečanjem ali zmanjšanjem lahko tudi spremenila. Sprememba višine preživnine se uveljavlja s tožbenim zahtevkom na znižanje oz. zvišanje preživnine.

Višina preživnine sodna praksa

Višina preživnine sodna praksa se z leti ne spreminja. To pomeni, da je bila povprečna višina preživnine 2018 zelo podobna povprečni preživnina 2019. Sprememba višine preživnine v letih je razvidna v daljših časovnih presledkih, predvsem pa je to razvidno pri sodno že določenih preživninah, ki se  enkrat letno spremenijo z indeksom rasti cen življenjskih potrebščin, v zvezi s čimer CSD vsako leto izda ustrezno potrdilo. Višina preživnine sodna praksa obravnava zelo pomanjkljivo in ne najbolj natančno. Prav tako je potrebno opozoriti, da ne obstajajo nobeni natančni izračuni ter sodnik vedno sam izračuna in presodi kakšna je najprimernejša višina preživnine, ki pa je v podobnih primerih podobna. Obstaja torej pravilo, da za med seboj podobne primere obstaja približna povprečna višina preživnine.

Višina preživnine za otroka

Jasno je, da bo preživnina za tri otroke v povprečju bistveno višja kot višina preživnine za dva otroka ta pa bo višja kot višina preživnine za nega otroka. Ne glede na navedeno pa se preživnina v dveh podobnih primerih kjer imajo starši podobne  finančne zmožnosti, ne bo bistveno razlikovala. Povprečna višina preživnine za enega otroka, kjer imajo starši povprečno plačo in le enega otroka bo npr. cca. 200,00 EUR. Temu ustrezno bo višina preživnine za dva otroka 400,00 EUR. Seveda je višina preživnine za otroka lahko tudi bistveno drugačna v primerih, ko imajo starši nadpovprečno visoke življenjske stroške ali kadar preživljajo tudi druge otroke, itd. Kakšna je povprečna višina preživnine za otroka je torej nehvaležno vprašanje saj je odvisno od veliko različnih okoliščin. Isto velja za vprašanje koliko znaša preživnina za zakonca.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy