+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

E izvršba

E izvršba je novi način vodenja izvršilnega postopka. E izvršba se začne že z vložitvijo ustreznega dokumenta po imenu vloga za e izvršbo. V primerih kadar je podlaga za e izvršbe verodostojna listina je postopek e-izvršbe celo obvezen oz. se jo niti ne da začeti z vložitvijo predloga za izvršbo v papirnati obliki. V primerih kadar je podlaga za e izvršbe drug izvršilni naslov kot npr. sodna odločba ali notarski zapis, pa zaenkrat postopek e-izvršbe še ni obvezen. To pomeni, da se lahko e izvršba sicer sproži, ni pa nujno ter se dopušča tudi standardna klasična papirnata oblika. Kadar poteka e-izvršba je tudi sam postopek vodenja elektronske izvršbe v elektronski obliki. V praksi to pomeni, da v kolikor upnik razpolaga z varnim elektronskim predalom in kvalificiranim potrdilom lahko vsa sodna pisanja prejema elektronsko.

E izvršba se vodi v elektronskem spisu pri sodišču kar omogoča hitrejši in lažji dostop do samega sodnega spisa. E izvršba je močno spremenila način vodenja sodnega spisa pri sodišču in obstaja velika verjetnost, da se bo v naslednjih letih takšen način elektronskega vodenja prenesel tudi na preostale sodne postopke. S tega vidika bi lahko rekli, da je e izvršba neke vrste pilotni projekt sodišča, ki če bo uspešen utegne postati osnova za vse ostale sodne postopke. V kolikor bi se želeli posvetovati in ugotoviti ali je e izvršba za vas prava rešitev ter v kolikor potrebujete pomoč pri sprožitvi e izvršbe ali zgolj obrambo pred njo, ste vabljeni, da se oglasite v naši pisarni kjer vam bodo svetovali in vas zastopali izkušeni odvetniki za izvršbe.

Elektronska izvršba

E-izvršba na podlagi verodostojne listine je najpreprostejša in najhitrejša vrsta e-izvršbe. Elektronska izvršba v takšni obliki od upnika namreč ne zahteva, da bi ob vložitvi vloga za e izvršbo prilagal kakršnakoli dokazila, dovolj je že opis same verodostojne listine. E-izvršba na podlagi verodostojne listine se vedno obravnava na Okrajnem sodišču v Ljubljani, zato nekateri uporabljajo izraz elektronska izvršba Ljubljana. Elektronska izvršba v tej obliki dopušča tudi zlorabe, saj sodišče ne preverja ali so navedbe upnika ter njegove verodostojne listine resnične. Sodišče domneva, da je e-izvršba potrebna in utemeljena, zato brez preverjanja izda sklep o izvršbi. Elektronska izvršba oz. sklep o izvršbi postane pravnomočen v roku osmih dni v kolikor zoper njega nihče ne ugovarja. Elektronska izvršba ima tako za dolžnika lahko hude posledice, saj če pravočasno ne ugovarja, e-izvršba steče, njegovo premoženje pa se lahko začne rubiti. E izvršba za dolžnike je lahko dogodek, ki jih finančno močno oškoduje. V izogib takšnim dogodkom je potrebno redno preverjati pošto in paziti na sodne roke.

E-izvršba

E-izvršba na podlagi verodostojne listine je vsekakor postopek, ki omogoča mnogo zlorab in niso redki primeri, ko se tovrstne e izvršbe sprožajo tudi ob odsotnosti resnične dejanske podlage. Zakon sicer dolžniku daje nekaj pravnih sredstev s katerimi lahko tudi po zamudi roka za ugovor še vedno doseže, da se e-izvršba ustavi, vendar je včasih za preprečitev škode že prepozno. E izvršbe, ki se zlorabljajo predstavljajo tudi kaznivo dejanje zlorabe izvršbe. E-izvršba oz. online izvršba, ki ima za podlago izvršilni naslov kot sta npr. sodna odločba ali notarski zapis možnost zlorabe močno zmanjšujeta, saj je takšen izvršilni naslov potrebno predložiti k sami vloga za e izvršbo. E-izvršbe sodišče obravnava hitreje kot navadne izvršbe že iz samega razloga, ker se ne trati časa na pošiljanju vlog in vročanju sodnih odločitev preko pošte. Postopek e izvršbe za verodostojno listino se sicer izvaja na enem mestu za celo Slovenijo, in sicer na Centralnem oddelku za verodostojno listino Okrajnega sodišča v Ljubljani. Prav iz tega razloga nekateri uporabljajo izraz elektronska izvršba Ljubljana.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy