+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Darilna pogodba davek

Darilna pogodba davek je obveznost, ki jo mora izpolniti vsak obdarjenec. Naloga obdarjenca je, da vloži napoved za odmero davka. Kakšna bo višina davka je odvisno od vrednosti podarjenega. Darilna pogodba davek in njegova višina bosta odvisna tudi od tega v kakšnem razmerju sta darovalec in obdarjenec. Darilna pogodba davek se namreč ne plačuje v primerih, kadar je obdarjenec nekdo, ki bi prišel v poštev kot dedič prvega reda.

Obdavčitev darilne pogodbe tako npr. ne bo prišla v poštev v primeru, da je obdarjenec otrok ali zakonski partner, saj so ti plačila davka oproščeni. Po drugi strani pa se v primeru, da je sklenjena darilna pogodba davek drugi dedni red, davek plačuje. Darilna pogodba davek se tudi ne bo plačeval v primeru, da gre za manjšo vrednost darila, in sicer pod 5.000,00 EUR. Darilna pogodba davek je vsekakor takšno področje v zvezi s katerim se vam splača pred samo sklenitvijo pogodbe pridobiti ustrezno pravno mnenje.

Furs darilna pogodba

Furs darilna pogodba se lahko obdavči vse od 5% stopnje do 39 %, in sicer odvisno od dednega reda oz. sorodstva in vrednosti samega darila. Darilna pogodba nepremičnina davek pa ima poleg davka na darila še drug davek. Obdavčitev darilne pogodbe za nepremičnino pozna še t.i. davek oz. dohodnino od dobička iz kapitala pri odsvojitvi nepremičnine.

Darilna pogodba davek na dobiček se bo v praksi plačal v vseh tistih primerih, ko bo vrednost nepremičnine v obdobju od dneva pridobitve do dneva odsvojitve zrasla. Torej kadar se recimo med staršem in otrokom sklepa darilna pogodba stanovanje davek prav tako lahko pride v poštev, in sicer davek od kapitalskih dobičkov. Furs darilna pogodba pa obdavčitve ne predvideva tudi v primerih kadar je vrednost le te manj kot 5.000,00 EUR. Obdavčitev darilne pogodbe za nepremičnino je torej dokaj kompleksno vprašanje, zaradi česar se priporoča, da se pred njenim sklepanjem posvetujete z odvetnikom.

Darilna pogodba davek na promet nepremičnin

Kadar se sklepa darilna pogodba davek na promet nepremičnin ne pride v poštev. Davek na promet nepremičnin pride v poštev kadar se npr. sklepa prodajna pogodba, ta pa znaša 2% od ugotovljene vrednosti nepremičnine. Po drugi strani pa se v primeru podaritve nepremičnine plača davek na darila, katerega višina pa je odvisna od razmerij med strankami ter vrednosti darila. Davek na promet nepremičnin darilna pogodba njegovega plačila torej ne predvideva.    

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy