+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Ločitev staršev

Ločitev staršev je ločitev, ki je najmanj prijetna, saj se ta ne bo osredotočila na samo razvezo zakonske zveze temveč predvsem na vsa boleča vprašanja, ki se tičejo otrok. Ločitev staršev ima za posledico to, da se bo v sodnem postopku ugotavljalo kateri od staršev je primernejši za skrbnika, kolikšen obseg stikov med otroci in drugim staršem je najbolj primeren in seveda kolikšna je najbolj primerna preživnina za otroke. Ločitev s tožbo ni nič neobičajnega kadar se izvaja ločitev staršev.

Ločitev staršev je najmanj problematična takrat, kadar starša še naprej ohranita dovolj normalen odnos, ki jima omogoča, da se lahko sproti dogovarjata o vseh vprašanjih, ki se tičejo skupnih otrok. V takšnih primerih se ločitev staršev lahko izvede na način, da oba ohranita skrbništvo nad otroci in tudi dosežeta, da se v praksi izogneta vprašanju preživnine. Takšni primeri obstajajo in ločitev s tožbo takrat niti ni potrebna, saj se lahko ločitev staršev izvede z vložitvijo ustreznega predloga za sporazumno ločitev, ki se ji priloži dogovor glede skupnih otrok, ter notarski zapis glede ureditve in delitve skupnega premoženja ter nekaterih drugih manjših vprašanj (najemniško vprašanje, vprašanje preživljanja nepsreskrbljenega zakonca).

Ločitev s tožbo

Ločitev se lahko izvede z vložitvijo predloga za sporazumno ločitev, vendar je ločitev s tožbo bolj pogosta, saj do sporazuma med staršema težko pride, kadar je v igri toliko pomembnih vprašanj, ki jih je težko rešiti soglasno z dogovorom. Ne glede na to, pa ločitev s tožbo ni nič bolj zahtevna od sporazumne ločitve, saj tudi pri slednji sodišče preverja ali je sporazum staršev glede otrok v njihovo korist. V kolikor imate vprašanja glede ločitve in vas zanima kakšne posledice ima lahko za vas ločitev staršev oz. ali je potrebna ločitev s tožbo, vas vabimo, da se oglasite pri nas na sestanku, kjer se bomo pogovorili tudi o morebitnem zastopanju pred sodiščem v kolikor bi bilo to potrebno.

Ločitev otroci

Ko se izvaja ločitev otroci predstavljajo subjekt, ki se ne zna braniti in postaviti za svoje pravice, pogostokrat niti ne ve kaj je zanj dobro, zaradi česar kot njegov garant nastopi sodišče, ki s pomočjo strokovnih služb ugotovi kakšna rešitev je v največjem interesu otrok. Potrebno je poudariti, da ločitev otroci včasih niti ne razumejo najbolje, prav tako pa niso sposobni sprejemati odločitev, ki bi bile v njihovo korist, zaradi česar se mladoletnih otrok pod določeno starostjo v sodnem postopku niti ne sprašuje za njihovo mnenje.

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy