+386 51 369 588 [email protected]
Select Page

Parmova ulica 53

1000 Ljubljana

}

Pon - pet 9.00 - 16.00

Sobota, nedelja zaprto

[email protected]

T: +386 51 369 588

Neplačevanje preživnine

Neplačevanje preživnine se navadno obravnava v tistih primerih, kadar se ne spoštuje sodne odločbe v kateri je preživninska obveznost jasno določena. Kadar preživnina še ni bila določena s sodno odločbo težko rečemo da gre za neplačevanje preživnine, in sicer kljub jasnim zakonskim določbam o tem kdo in kdaj je zavezan plačevati preživnino. Razlog za to je, ker mora biti višina preživninske obveznosti najprej določena s sodno odločbo. Neplačevanje preživnine, ki je bila ugotovljena s sodno odločbo, daje upravičencu pravico, da le to izterja v izvršilnem postopku.

Izvršba za neplačevanje preživnine je zelo učinkovita, saj ima prednost pred drugimi izvršbami oz. dopušča, da se dolžniku rubi več. Neredno plačevanje preživnine se prav tako šteje za neplačevanje preživnine. Tudi v takšnih primerih pride v poštev izvršba zaradi neplačevanje preživnine.

Prenehanje plačevanja preživnine

Zoper prenehanje plačevanja preživnine ni potrebno reagirati takoj vendar pa je vseeno potrebno paziti na zastaralne roke, ki so krajši kot za druge vrste terjatev. O tem kakšna je nevarnost, da neplačevanje preživnine zastaranje povzroči, se je priporočljivo posvetovati z odvetnikom. Prenehanje plačevanja preživnine ima lahko hude posledice za zavezanca, saj le to v določenih primerih predstavlja tudi kaznivo dejanje. Po drugi strani je jasno, da so lahko posledice hude tudi za upravičenca, ki takšno preživnino potrebuje. V takšnih primerih je potrebno čimprej sprožiti izvršilni postopek. V kolikor je ta neuspešen zaradi pomanjkanja premoženja dolžnika pa ima upnik v določenih primerih možnost le to pridobiti od preživninskega sklada. Izvršba zaradi neplačevanja preživnine namreč ne more biti vedno uspešna, kljub temu pa za neplacevanje prezivnine v takšnih primerih lahko poskrbi tudi država.

Kaznivo dejanje neplačevanja preživnine

Neplačevanje preživnine lahko pomeni, da gre za kaznivo dejanje neplačevanja preživnine.  Neplačevanje preživnine sodna praksa ter tudi zakon v takšnih primerih zahtevata, da gre za naklepno ravnanje zavezanca in ne za morebitno pomanjkanje finančnih sredstev. Kljub navedenemu se vsakršno izmikanje plačevanja preživnine lahko kmalu preobrazi v neplačevanje preživnine in takrat je potrebno reagirati ne le z izvršbo temveč včasih tudi s prijavo za kaznivo dejanje neplačevanje preživnine.  

Kontaktirajte nas

Obiščite nas, pokličite ali pa nam pustite sporočilo. Odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času.

Obiščite nas

Parmova ulica 53, 1000 Ljubljana

Pokličite

+386 51 369 588

Pišite nam

© Gorazd Snoj 2019 | All rights reserved | Privacy Policy